Za chvíli je tu jaro a mnozí se budou potýkat s pověstnou jarní únavou. Bojujete také s pocitem fyzické nebo psychické vyčerpanosti?

V době, kdy jsem závodně lyžoval, jsem to tak míval, ale to bylo spíš vyčerpáním z náročné a dlouhé sezóny. Letos je to poprvé, kdy nemám takový zápřah, a tak jsem sám zvědavý, jak to tentokrát s případnou jarní únavou bude. Každopádně se momentálně cítím v pohodě jako už dlouho ne.

Co vám bere nejvíc energie, a co naopak energii dodává?

V poslední době mě hlavně nabíjí sportování s klienty v rámci Kempů Martina Koukala, jejich radost, když se v krátkém čase se mnou zlepší a přijdou na to, že mohou na lyžích jet, a přitom nedřít. A taky lyžování s dětmi. Syn Sebastian i dcerka Sandra si pobyt na lyžích nesmírně užívají. Energii mi bere možná tak nezbytná administrativa a když občas potkám zlé lidi.

Prevenci zdravotních potíží považuje úspěšný sportovec za nejdůležitější. A počítá k ní i funkční oblečení.
Autor: Archiv Martina Koukala

Na jaře jsou doporučovány detoxikační kúry, například ovocné nebo zeleninové půsty, které tělo zbaví jedů a dostanou je zase do formy. Vyzkoušel jste někdy něco podobného?

Nikdy jsem nic takového nezkoušel a ani to nemám v plánu.

Máte nějakou vlastní fintu, jak odolávat bacilům nejen v období chřipek nebo viróz?

Být tělesně fit a duševně v pohodě. Dobrou zkušenost mám i se správně zvoleným oblečením, díky kterému při sportu nehrozí prochladnutí, ze kterého se pak může vyklubat třeba rýma. Oblíbil jsem si italské funkční a sportovní prádlo, které si oblékám po vrstvách. Ta první transportuje pot od pokožky, druhá tepelně izoluje a třetí mě chrání před větrem, sněhem nebo deštěm. Navíc skvěle vypadá a dobře sedí. Vyhovuje vlastně nejen mně, ale celé mojí rodině. Spousta kusů se dá navíc nosit celoročně, existuje dokonce varianta do teplého počasí, kdy spodní vrstva prádla parádně chladí. Tahle ochranná výzbroj se hodí nejen na běžky, ale i na kolo, turistiku a jiné sportovní aktivity.

A když už se stane, že se necítíte dobře, dáte na klasickou medicínu, nebo na babské rady?

Já moc babských rad neznám, ale sport mě naučil vnímat své tělo. Takže pokud jsem unaven, dopřeji si odpočinek, a když se necítím dobře, uvařím si preventivně čaj se zázvorem a dám si do něj med s rakytníkem od svého dvorního včelaře.

Chodíte utužovat zdraví například do sauny nebo do polária? Právě sportovcům prý pobyt v třeskutém mrazu pomáhá rychleji zregenerovat svaly a nakopnout imunitu.

Saunu mám moc rád a v době vrcholové kariéry jsem do ní chodil pravidelně jednou týdně. Teď si ji dopřávám jen občas. S kryoterapií, tedy s pobytem v poláriu, mám také krátkou zkušenost a myslím, že při pravidelné docházce funguje. Ale aktuálně v ní pro sebe jako nevrcholového sportovce nevidím až takový přínos, vzhledem k vynaloženým nákladům.

Proti únavě, nemocem všeho druhu i proti stresu bojuje Martin Koukal pohybem na čerstvém vzduchu.
Autor: Archiv Martina Koukala

Myslíte i na prevenci? Co podle vás funguje na posílení přirozené obranyschopnosti těla?

Myslet na prevenci je rozhodně lepší než nemocem čelit. Imunitu posiluji sportem na čerstvém vzduchu a zdravou stravou...

Je tedy podle vás důležitá i skladba jídelníčku…

Určitě je dobré se zdravě stravovat. Jako vrcholový sportovec jsem měl období, kdy jsem měl striktní jídelníček, ale přišel jsem na to, že nejlépe funguje selský rozum. To znamená jíst to, na co má tělo chuť, a vařit z kvalitních a čerstvých surovin. Tím se doma také řídíme.

Obranyschopnost těla a zdraví vůbec dokáže nejvíc rozhodit stres. Bojujete s tím, nebo vás nic nerozhází?

Ale rozhází a hodně... A vím, že se to u mě na zdraví a výkonnosti výrazně projeví, takže se snažím stresům vyhýbat, co to jde. Jednou z nejlepších možností úniku je pro mě opět pohyb na čerstvém vzduchu a sportování.

Jaký druh pohybu byste čtenářům doporučil pro udržení dobré kondice?

Nejlepším pohybem pro zlepšení zdraví je vytrvalostní aktivita v nízké intenzitě. Optimální tempo je takové, při kterém si můžete povídat. Co se týká sportu, tak jednoznačně v zimě běžky, které jsou i šetrné ke kloubům, a v létě kolo, běh a delší pěší túry...

Běžky si oblíbily i děti slavného olympionika Sebastian (9) a Sandra (5)
Autor: Archiv Martina Koukala

Aby byl člověk odolný vůči nemocem, měl by i dostatečně spát. Dodržujete také toto pravidlo?

To jsem rád, že je takové pravidlo, protože rád spím, takže se tím vlastně řídím.

I po skončení závodní kariéry jste u lyží zůstal. Vedete tréninky pro lyžaře amatéry – co se u vás naučí?

Naznačil jsem to už v úvodu rozhovoru, pořádám kempy, kde se zájemci naučí správnou techniku běhu na lyžích, což jim ušetří mnoho sil při jízdě, ze které pak budou mít o to větší radost a běžky si budou užívat. Pak je také učím, jak se o své lyže postarat, jak správně namazat, poradím jim s výběrem materiálu tak, aby vyhovoval jejich schopnostem, a jak správně a zdravě provozovat sport na všech úrovních. Kempy jsou pro všechny, od úplných začátečníků až po „hobíky“ se závodními ambicemi. Kromě dovedností a informací, které na našich kempech získají, si především všichni užijí spoustu zábavy, poznají nové přátele a sport si zamilují.

Máte štěstí, že se věnujete práci, která je i vaším koníčkem. Jak ale opravdu odpočívá a jak se baví bývalý vrcholový sportovec?

Zase sportem, ale jiným. Rád lezu na stěně nebo na skalách, hraju golf... Ale občas jsem tak líný, že si jen přečtu knihu.