Jsou tuky a tuky – stejně jako u všeho platí – nic se nemá přehánět, ale ani vynechávat. Například u dětí do tří let vede nedostatek přísunu tuků k špatnému nervovému vývoji. Důležité je vybírat hlavně tuky kvalitní a sledovat zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Rostlinné tuky jsou sice zdravější, ale ani ty nemůžeme konzumovat v neomezeném množství,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Jaký olej je nejvhodnější?

Při výběru olejů lidé stále dělají chyby. „Nejčastěji Češi kupují slunečnicový olej, protože ho považují za nejzdravější. To ale není pravda,“ upozorňuje dietoložka. Je sice výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny. „Ty v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji,“ vysvětluje Hlavatá.

Zkuste řepkový

Raději sáhněte po řepkovém či olivovém oleji. Řepkový a olivový olej obsahují především mononenasycené mastné kyseliny, které se v podstatě chovají neutrálně. Jejich výhodou je také vyšší tepelná stabilita, takže se pro tepelnou úpravu hodí lépe než olej slunečnicový.

Jak se orientovat v tucích se podívejte na video Jak je to s margaríny?

„Není snad potraviny, o které by kolovalo tolik mýtů, jako o margarínech. Je to však škoda, protože mohou být velmi kvalitní,“ říká Hlavatá. Jedním z mýtů, který je o margarínech velice rozšířen, je ten, že obsahují vysoké množství trans nenasycených mastných kyselin.

„V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju a dodává:  „Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají.“

Je máslo zdravější?

Margaríny na rozdíl od másla neobsahují cholesterol a mají vhodnější složení mastných kyselin (ve prospěch nenasycených mastných kyselin). Jejich výhodou také je, že si můžete vybrat i z méně tučných variant. Kvalitní rostlinné oleje a margaríny by měly být tedy upřednostňovány před živočišnými tuky. Máslo však do vyváženého jídelníčku patří také, zejména v případě dětí. Máslo si také mohou dovolit  aktivní lidé, kteří netrpí žádnými zdravotními problémy, ani obezitou.

Tři nejčastější omyly spojené s tuky:

1. omyl: Rostlinný tuk je méně energetický

Není! Lžíce oleje má stejnou energetickou hodnotu jako lžíce sádla.

2. omyl: Na smažení je nejlepší sádlo

Sádlo je sice tepelně stabilní ale cholesterol, který obsahuje, není tepelně stabilní.

3. omyl: Nejlepší je plnotučné

Ať už se jedná o mléko či máslo, tak chuťově možná, protože tuk je nositelem chuti a vůně. Pro naši hmotnost je však úhlavní nepřítel.