Ať už dáváte přednost smetanové, ovocné nebo třeba vodové zmrzlině, vždy důkladně čtěte etikety. Jestli je na prvním nebo hned druhém místě uvedený cukr, rada zní: Nebrat!

Kdo si hlídá váhu, měl by vybírat spíš tvarohové a jogurtové nanuky, které se prodávají i v odlehčené (light) verzi. Blesk přináší přehled balených zmrzlin podle hlavní ingredience, společně s tipem na nejlepší zmrzlinu v dané kategorii. Hodnotili jsme nejen podle chuti, ale hlavně podle složení.

Co skrývají jednotlivé druhy zmrzlin? Na to se podívejte do fotogalerie!

Nejšílenější zmrzlinové příchutě

Jahodová, vanilková nebo čokoládová zmrzlina už vám připadá jako nuda? Rádi v jídle experimentujete a zkoušíte nové chutě? potěší, že na trhu jsou k dostání pochoutky z opravdu bizarních surovin.

Chřestová, S olivovým olejem, Parmezánová, Chilli, Z moravského uzeného Fazolová, Wasabi, Z mateřského mléka, Okurková  a Pendreková.

Slovo odborníků

Jana Dostálová, Fórum zdravé výživy

Doc. Ing. Jana Dostálová
Autor: Archiv Blesk
„Kdo chce jednou za čas zhřešit nanukem, měl by volit spíš smetanové výrobky, které jsou z hlediska chuti lepší. Samozřejmě nejsou vhodné pro lidi s nadváhou, protože obsahují více tuku. Spotřebitelé by měli číst pozorně složení na etiketě a vyhýbat se zmrzlinám, které obsahují rostlinné tuky a přemíru cukru. Osobně bych volila tradičního míšu, který obsahuje 53 % tvarohu, a v rozumném množství se tak hodí i při hubnutí.“

Iva Dryáková, Svět zdraví Slim

Iva Dryáková
Autor: archiv Blesku
„Z hlediska výživy bych jako menší zlo volila vodové zmrzliny, které sice obsahují cukr, ale ne tuk. Jednou za čas jsou v pořádku i zmrzliny s obsahem tvarohu nad 50 %, ale i u nich je třeba si uvědomit, že zbytek tvoří ztužený tuk a cukr. Ztužený tuk je špatný, ale právě díky němu nám zmrzlina chutná, protože je hladká, jemná, smetanová. Osobně doporučuji rozmixovat si doma trochu tvarohu s cukrem a čerstvým ovocem a dát do mrazáku.“

Na co dejte pozor, než koupíte nanuk..

*Zmrzliny musí být v obchodě uloženy při teplotě -18 °C nebo nižší.

* V obchodě by měl být v mrazicích boxech viditelně umístěný teploměr.

* Známkou špatného skladování je, pokud má zmrzlina zdeformovaný tvar, poškozený obal nebo obal s námrazou.

*Pokud se na zmrzlině objeví třpytící se krystalky, znamená to, že zmrzlina je zřejmě naředěná větším poměrem vody, než by měla být. Ta pak vytváří krystalky ledu. 

*Jestli zmrzlinu nesníte hned, ale chcete si ji donést do mrazáku, přepravujte ji v chladicí tašce. Rozmrzlá a znovu zmražená zmrzlina pak chutná po houbách.

Kolik kalorií mají zmrzliny? Na to se podívejte do fotogalerie!

Fotogalerie
2 fotografie