Ať už dáváte přednost smetanové, ovocné nebo třeba vodové zmrzlině, vždy důkladně čtěte etikety. Jestli je na prvním nebo hned druhém místě uvedený cukr, rada zní: Nebrat!
Kdo si hlídá váhu, měl by vybírat spíš tvarohové a jogurtové nanuky, které se prodávají i v odlehčené (light) verzi. Blesk přináší přehled balených zmrzlin podle hlavní ingredience, společně s tipem na nejlepší zmrzlinu v dané kategorii. Hodnotili jsme nejen podle chuti, ale hlavně podle složení.
Co skrývají jednotlivé druhy zmrzlin? Na to se podívejte do fotogalerie!
Nejšílenější zmrzlinové příchutě
Jahodová, vanilková nebo čokoládová zmrzlina už vám připadá jako nuda? Rádi v jídle experimentujete a zkoušíte nové chutě? potěší, že na trhu jsou k dostání pochoutky z opravdu bizarních surovin.
Chřestová, S olivovým olejem, Parmezánová, Chilli, Z moravského uzeného Fazolová, Wasabi, Z mateřského mléka, Okurková a Pendreková.
Slovo odborníků
Jana Dostálová, Fórum zdravé výživy
Iva Dryáková, Svět zdraví Slim
Na co dejte pozor, než koupíte nanuk..
*Zmrzliny musí být v obchodě uloženy při teplotě -18 °C nebo nižší.
* V obchodě by měl být v mrazicích boxech viditelně umístěný teploměr.
* Známkou špatného skladování je, pokud má zmrzlina zdeformovaný tvar, poškozený obal nebo obal s námrazou.
*Pokud se na zmrzlině objeví třpytící se krystalky, znamená to, že zmrzlina je zřejmě naředěná větším poměrem vody, než by měla být. Ta pak vytváří krystalky ledu.
*Jestli zmrzlinu nesníte hned, ale chcete si ji donést do mrazáku, přepravujte ji v chladicí tašce. Rozmrzlá a znovu zmražená zmrzlina pak chutná po houbách.