1.   Láhev limonády, 0,5 l =10,5 kostky*

Kolové nápoje jsou pro organismus jedny z nejhorších slazených nápojů. Jedna malá lahev vám pokryje denní doporučený limit spotřeby cukru.

 
I zdravé tyčinky mívají dost cukru
Autor: profimedia.cz
2.   Ořechová müsli tyčinka = 2 kostky

Rádi zdravě mlsáte? Pozor, i tyčinky plné ořechů a sušeného ovoce bez polevy mají spoustu sacharidů, a při dietě byste si je měli dát jen výjimečně.

 3.   Banán = 4 kostky

Banány obsahují vysoké množství přírodního cukru, takzvané fruktózy. Při hubnutí tedy s banány opatrně.

 4.   Džus multivitamin, 200 ml = 4 kostky

Džusy jsou plné přidaných cukrů, které vaše tělo zbytečně zatěžují. Ideální je ředit si džusy napůl vodou nebo si vymačkat čerstvou šťávu z ovoce.

 5.   Smetanový jogurt = 4,5 kostky

Smetanové jogurty jsou dosti tučné
Autor: profimedia
Jogurty většinou obsahují jak ovocný cukr-fruktózu, tak i přidaný řepkový cukr. Jestli chcete ušetřit kalorie, můžete si vybírat i light jogurty se sníženým obsahem tuku i cukru.

 6.   Neslazené oříškové latté, 250 ml = 6 kostek cukru

Rádi si dáváte během dne pauzu u kávy? Pozor na zbytečné kalorie. Když už si dáváte latté nebo capuccino, vychutnejte si ho jen tak. Přislazováním by se počet kostek cukru zvýšil až na číslo 8.

7. Pomeranč = 6 kostek cukru

I když byste to do něj nejspíš neřekli, i zdánlivě kyselé ovoce je nabité přírodním cukrem. Dietologové doporučují konzumovat ovoce hlavně dopoledne, abyste měli čas spálit kalorie.

8. Kobliha = 6 kostek cukru

Sice chutná skvěle, ale je plná cukru a tuku, který vzniká smažením. Taková snídaně vám baterky nedobije, spíš se po ní dočkáte únavy.

9. Jablko = 5 kostek

Ani jablíčko není úplně nevinné, co do množství cukru. Jde ale o zdravý přírodní cukr, a hlavně v jablkách najdete plno vlákniny.

10. Polotučné mléko, 200 ml = 3 kostky

Mléko patří do skupiny potravin, ne nápojů, a tak by se s ním mělo i zacházet. Když vypijete litr mléka, přijmete i zbytečně moc cukru.

11. Jahodový milkshake, 500 ml = 16 kostek

Tváří se nevinně, ale jde o kalorickou bombu. Mnohem zdravější varianta je rozmixovat čerstvé jahody s nízkotučným mlékem a přisladit trochou medu.

12. Smetanová zmrzlina  = 18 kostek cukru

Místo smetanové zmrzliny volte raději vodovou s příchutí ovoce
Autor: profimedia.cz
Vyžadují smetanovou pochoutku vaše děti? Tahle zmrzlina má přímo vražedné množství cukru, proto jim ji dopřejte jen výjimečně jako odměnu.

13. Energy drink, 250 ml = 5,5 kostky

Nápoj, který umí rychle povzbudit nejen díky vysokému obsahu kofeinu, ale i cukru.

14. Instantní tomatová polévka, 500 gramů = 6 kostek

Rajskou polévku milují děti i dospělí
Autor: profimedia.cz
Instantní polévky jsou nejen plné soli a glutamátu sodného, ale výrobci nešetří ani přidaným cukrem.

15. Čokoládová tyčinka, 125 gramů = 14 kostek

Říkáte si, že tak malá svačinka vašemu zdraví neuškodí? Pravda je taková, že obsahuje tolik cukru, jako třeba 3 a půl banánu, který vás nejenom víc zasytí, ale dodá i potřebné živiny.

* jedna kostka = 4 g cukru