ONLINE CHAT
Dobrý den, paní Dostálová,zajímalo by mě, jak se díváte na častý zvyk (v obchodech i domácnostech) zmrazovat čerstvý chléb nebo máslo. Mám pocit, že např. při zmrazení másla nutně musí dojít k určitému znehodnocení potraviny, nebo se mýlím?(Sylva)
Foto
Při zmrazování téměř nedochází ke změně výživové hodnoty. Samozřejmě nejlepší je konzumovat potraviny čerstvé. Já osobně chléb ani další čerstvé potraviny nezmrazuji.
Dobrý den, paní docentko, co říkáte na současnou situaci v potravinářství, na to, čím jsme živeni, jak se všude šidí a kvalita je nahrazována chemií? A je pravda, že i potraviny, které jsou v různých supermarketech uvedeny v letácích a prodávány tzv. v akci, se liší od těch samých, když nejsou v akci? To každý výrobce má stejný výrobek kvalitnější a ten se prodává za normální cenu a ten pro akce za méně? A jak to může zákazník poznat? Co když někdo prodává např. sýr určený pro akci za normální cenu? Moc tomu nerozumím, jak by to fungovalo...některé výrobky jsou už od výrobce označeny jako akční, ale ty které nejsou, tak by měly být stejné ať jsou právě někde v akci nebo ne. Nevíte, jak to je?(Alena)
Foto
Na obchodní praktiky obchodníků nejsem odborník. Pouze Vás mohu ubezpečit, že kvalita potravin se kontroluje a potraviny na nšem trhu jsou bezpečné. Kvalita z hlediska složení se samozřejmě liší. Potraviny dražší mívají většinou lepší surovinové složení, ale není to pravidlo. Určitou informaci o kavalitě Vám poskytne surovinové složení, které je uvedeno na etiketě
Prosím Vás, co znamená, když je na tuku, třeba Hera, uvedeno 73%. Děkuji(Mirka)
Foto
Na tuku je uveden obsah tuku např. 60% a také jeho složení.
Co si myslíte o mléku? Pít nebo nepít?(maťulka)
Foto
Mléko by rozhodně maěli pít všichni - mladí i staří.
Přeji dobrý den. Zajímá mě, co si myslíte o éčkách v potravinách? Jsem na mateřské a snažím se, aby moje rodina jedla zdravě. Pořád slyším, jak do potravin cpou výrobci chemické látky, což se mi samozřejmě nelíbí. Jenže na kvalitní potraviny prostě nemám peníze. Nemůžu dětem dopřát nejdražší čokoládu, sýry nebo oplatky, tak sahám po těch nejlevnějších. Můžou mít z toho děti zdravotní problémy?(Jiřina z Krnova)
Foto
Informace o ečkách jsou velice nadsazené. pokud konzumujete petrou stravu ve roumném množství, tak své zdraví nepoškodíte, ale přesto barvených a konzervovaných potravin bych malému dítěti dávala co nejméně,
Zdravím Vás, tak jaká výživa je tedy správná a jaká špatná? Všude píšou ať jíme hodně zeleniny a ovoce, necpeme se masem. Paní Dostálová, je mi 56 let, bůček i slaninu si dávám pravidelně, smažím na sádle, každý den zajdu na pivko a jsem zdravý jak řipa.(Jirka)
Foto
To je možné, že Vám strava, kterou popisujete zatím nevadí. Otázka je, jak dlouho budete zdravý jako řípa. Navíc existují lidé, kteří i když porušují veškeré zásady správného životního stylu, jsou zdrávi, ale těch je velmi málo, u můžů asi 1% a nikdo předem neví, zda tam patří právě on.
Paní inženýrko, vedu hádky se snachou. Vnoučkovi jsou tři roky, a ona mu pořád dává toho mcdonalda, krmí ho hranolky, smaženým masem. Když jí to vytknu, hned je oheň na střeše. Prý je dnes taková doba a malému to chutná. Říká, že tam chodí jen jednou za čas, ale já jí nevěřím. Jak jí mám vysvětlit, že je takové stravování pro děcko špatné?(Jitka)
Foto
Strava, kterou popisujete rozhodně pro tříleté dítě není vhodná. Snaše to asi vysvětlíte těžko. Doporučila bych Vám, aby jste jí řekla ať se poradí s dětskou lékařkou nebo se podívá např. na web Víšcojíš nebo Vyziva deti
Syn 30.let má problémy s triglyceridy a vysokým cholest.Jak můžeme to ovlivnit jídlem? Bere Lipanthyl267M. Jak je to s nenasycenými/nasycenými/transmastnými kyselinami.Co je z toho zdravé?Jak je to se sýry a co má člověk sledovat? Myšleno jaké nutriční hodnoty? Moc děkuji.(Vlasta)
Foto
To je velice široká otázka na kterou nemohu v omezeném čase odpovědět. Existují knihy pro pacienty s vyšším cholesterolem, najdete je např. v knihkupectví v Lipové ulici v Praze, ale určitě i jinde.
Paní Dostálová, téma výživy mně zajímá. Dáte mi tip na nějakou odbornou literaturu, kde bych se dozvěděl i něco jiného, než jen žvásty, které dokola omílají v časopisech? Děkuju, František Říha 10. Jaký je váš názor na margaríny? Někdo tvrdí, že jsou zdravé a prospívají srdci, někdo zase říká, že se přidávají do ropy. Nejsem z toho moudrá. Zdraví čtenářka(Petra Pytláková)
Foto
Složení margarínů, které jsou na našem trhu je z hlediska výživového vhodné. Doporučuji Vám webové stránky Fóra zdravé výživy, kde se dočtete soustu zajímavostí o výživě, které jsou v souladu se spoučasnými poznatky vědy. Z odbrné literatury bych Vám doporučila např. knihu Pánek a kol. Základy výživy, Blattná a kol. Výživa na začátku 21. století a také učební texty o výživě pro studenty Vysokých škol.
Jsem závislá na čokoládě. Každý den si dám tabulku, nejradši mám mléčnou. Vím, že bych přibírala na váze,a tak si dám ráno jen malou snídani a už nevečeřím, abych vykompenzovala ten příjem tuku v čokoládě. takhle bych neměla tloustnout, že?(Jiřina ze Zlína)
Foto
I když možná příjem energie tímtto způsobem stravování udržíte na přijatelné úrovni, rozhodně to není dobré, protože Vám chybí příjem řady dalších živin. I když čokoláda obsahuje některé prospěšné látky, obsahuje mnoho cukru a tuk v ní obsažené nemá vhodné složení.
Dobrý den, na čem je nejlepší smažit? Olej (jaký?), máslo nebo sádlo? Přítel smaží všechno na olivovém oleji, mylsí si, že je to zdravé, ale já jsem četla, že olivový olej s ehdoí jen na studenou kuchyň. Katynka009 7. Kolik gramů tuku bych měla za den sníst,abych si udržela štíhlou postavu? (Zdeňka, 26 let)
Foto
Olivový olej je vhodný pro smažení, lepší je "olivový" olej nikoli panenský, který se přednostně používá pro studenou kuchyni. Jinak můžete smažit na pokrmových tucích např. Ceres soft, na fritovacích olejích i na oleji řepkovém. Nevhodné je máslo. Sádlo se dá také použít, ale dříve jmenované tuky jsou vhodnější. Denně by jste měla zkonzumovat cca 70 g tuků. Do tohoto množství je nutné započítat i tuky přítomné v potravinářských výrobcích, které jich někdy obsahují velké množství např. 100 g trvanlivého salámu obsahuje 50 g tuku, Jedna plněná oplatka cca 15 g apod.
Paní Dostálová, jako odbornici vás prosím o radu. Mám půlroční dcerku a kojím. Moje kamarádka má stejně starého chlapečka, kojit už přestala před dvěma měsíci,a já jí říkám, že je to špatně. Co může dát dítěti víc než mateřské mléko? Vždyť ty příkrmy a kaše nemůžou přirozené mléko nahradit. Nebo si myslíte, že ano? Nemůžou v nich být nějaké konzervanty nebo barviva?(Blanka, Prostějov)
Foto
Kojení je pro dítě nejlepší strava, a proto je vhodné kojit co nejdéle (později se nutné k mateřskému mléku přidávat další potraviny). Výrobky pro kojeneckáöu a dětskou stravu jsou velice pečlivě sestaveny, mají velmi přísné limity na látky, které do potravin přecházejí ze životního prostředí a také se často kontrolují. Do většiny z nich se konzervanty a barviva nesmějí přidávat.
Vážená paní docentko, jsem od dětství alergická na mléko, které mi způsobuje chronickou rýmu a zahlenění organismu. Zajímalo by mě, zda bych mohla i při těchto svých problémech užívat jako potravinu Actimel, který posiluje podle výrobců imunitu. A jaké účinky by v mém případě mělo pití kyselého mléka nebo podmáslí? Děkuji Vám za odpověď. AK(Alena Křivská)
Foto
Pokud jste skutečně alergická na mléko, tj. na mléčnou bílkovinu, nemůžete konzumovat žádný mléčný výrobek ,který obsahuje mléčné bílkoviny a to jsou v podstatě všechny. Doporučila bych Vám, aby jste se poradila s lékařem, zda jste skutečně na mléčnou bílkovinu alergická.
Kdo mi zaručí,že si např v Tescu nekoupím ovoce plné pesticidů a chemie? Jak poznám dobré potraviny?(Petra)
Foto
Kvalitu ovoce kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pokud výrobek překročí limit, který je dán zákonem, výrobek se stáhne z prodeje. Výsledky kontrol jsou zveřejněny na webu SZPI. Nadlimitní kncentrace se vyskytují pouze ojediněle, takže se nemusíte obávat o své zdraví.