Pokud se s chutí zakusujete do rajčat, věřte, že vaše tělo si lebedí. Rajská jablíčka jsou totiž vskutku rajským pokrmem! Jejich pozitivní účinky na naše tělo jsou až ohromující: Podporují krvetvorbu i imunitu, prospívají pokožce, vlasům i nehtům, mají antibakteriální účinky.

Snižují riziko výskytu rakoviny, nebezpečného cholesterolu, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, udržuje činný imunitní systém, zabraňuje stárnutí kůže a slouží jako ochrana před negativními účinky UV záření.

Rajčata jsou dobrá, ale hlavně zdravá
Autor: profimedia.cz

Obzvláště zajímavou látkou, kterou nám rajče dává, je lykopen. Tento důležitý antioxidant byl objeven teprve před pár lety a lékaři k němu upínají velkou pozornost.

Jde totiž o látku, kterou si lidské tělo samo nevyprodukuje, ale získá ji jen vhodnou stravou. Například u mužů po padesátce 6 mg lykopenu denně ochrání prostatu. Tato dávka však odpovídá dvanácti středně velkým rajčatům...

„Lykopen zvyšuje aktivitu enzymů a tak podporuje vlastní obranný systém organismu. Koncentrace lykopenu je větší v rajčatové šťávě, jeho využití se zvyšuje tepelnou úpravou a přidáním oleje,“ uvedla nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Odkud pocházejí rajčata?

Pravlastí rajčat je patrně mocná incká říše. Z Peru, Ekvádoru, možná i Mexika se po objevení Ameriky dostala do Evropy, kde se pevně ujala v mnohých kuchyních. Například Italové se bez rajčat prostě neobejdou a i naše kuchyně je hojně využívá. Výhodou této zeleniny navíc je, že si ji můžete sami vypěstovat a dá se jíst syrová, zavařená, sušená, jako pyré, protlak, může se pít jako džus a dokonce i jako alkoholický nápoj! Rajčata však nejezte, pokud nejsou zralá.To totiž obsahují solanin, který způsobuje bolesti hlavy.

Co všechno rajče obsahuje:

* vitamin C stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst

* vitamin E antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály

* vitamin B nezbytný pro správné fungování metabolismu

* provitamin A chrání buňky před nadměrným ozářením

* lykopen důležitý antioxidant, který ochraňuje buňky těla před volnými radikály

* draslík důležitý pro zdravý vývoj organismu

* železo nedostatek způsobuje chudokrevnost

* vápník podporuje růst a sílu kostí

* fosfor, zinek, chrom