Alergické onemocnění je příznakový komplex řady chorobných jevů alergického charakteru, souhrn příznaků kožních a dýchacích. Zatímco ještě nedávno propukala pylová sezona ve vysloveně jarních měsících, dnes není výjimkou, že díky klimatickým výkyvům v přírodě hlásí alergici potíže už v polovině února.

Máte alergii?

Příznaků alergie je celá řada: plný nos, časté smrkání, vodnatá rýma, zvýšené slzení, průjem, kopřivka, oteklé víčko, svědění kůže, svědění oka, řezání oka, ucpaný nos, bolest břicha, kýchání, ekzém, otoky, obtížné dýchání, oteklé rty, jazyk. Pokud se u vás některý z těchto problémů objevuje, je možné, že máte nějakou alergii.

Co se děje v těle?

Alergen vždy pochází z vnějšího prostředí. Je-li patologická imunitní reakce namířena proti částem vlastního těla, pak se hovoří o autoimunitních chorobách. Projevy alergie mohou být sotva znatelné, ale mohou nemocného i výrazně obtěžovat, až ohrožovat na životě. Záleží na tom, jak silně je alergie vyvinutá, jakou cestou a v jakém množství do těla alergen vstoupí. Potenciálními alergeny mohou být např. pyly, prach, roztoči, bakterie, plísně, látky obsažené v potravě a v léčivech. Dále bílkoviny tvořené bodavými hmyzem a živočišné jedy.

Aby mohla vzniknout alergická reakce, musí se imunitní systém s cizorodou částicí nejprve seznámit a rozhodnout o její škodlivosti. Tento okamžik je zcela zásadní, neboť na jeho základě částice už nikdy nebude obyčejnou částicí, ale vždy alergenem. Vznik přecitlivělosti na tuto částici se nazývá senzibilizace a celý proces trvá tři týdny. Podle způsobu vstupu alergenu do těla vznikají pak reakce místní nebo celkové.

Možnosti léčby

Léčba  alergií je založena na dvou základních pilířích. V první řadě je nutné identifikovat příčinný alergen, v druhé fázi jde o snahu eliminovat jej. Vyšetření provádí lékař – alergolog, který pacientovi do předloktí podkožně aplikuje zředěné alergeny a po cca půl hodině zhodnotí kožní reakce na konkrétní alergen. Jako v léčbě jakéhokoliv jiného onemocnění, i zde je velice důležitá spolupráce pacienta. Pozorujete-li tedy na sobě některý z výše uvedených příznaků, určitě navštivte lékaře. Léčba je založena na aktuálních příznacích, ale je např. také nutné zhodnotit osobní i rodinnou anamnézu každého pacienta už od narození. Přestože jsou dnes léky kvalitnější a cíleněji působící, nepodařilo se ještě plně vyloučit jejich nežádoucí účinky i jejich možný dopad je třeba nechat posoudit odborníka. Ruku v ruce s odbornou léčbou jde pak celá řada režimových opatření, jako je úprava jídelníčku apod.

Alergie v číslech

V České republice se odhaduje počet alergiků na 2,5 miliónu, z toho je registrováno kolem 15 % postižených alergickou rýmou, 10 – 12 % pacientů s různými projevy alergických kopřivek, 10 % široce alergických forem ekzému a asi půl miliónu astmatiků! Méně časté, ale o to závažnější jsou těžké anafylaktické reakce (po aplikaci léků, po bodnutí hmyzem, reakce na některé potraviny apod.).