Pyl břízy, lísky, olše atd. (časný jarní pyl)

jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další ořechy), třešně, švestky, meruňky, broskev, kiwi, koření (anýz, pepř atd.), brambor (škrabání syrového bramboru), sója

Pyl trav a obilnin – čeleď lipnicovité (letní pyl)

rajské jablko, paprika, ovoce peckové a jádrové, arašídy, pomeranč, kiwi, meloun, v případě nedostatečné tepelné úpravy obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže

Autor: Shutterstock

Byliny pelyněk, čeleď hvězdnicovité (pozdní letní pyl)

veškerá kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev atd.), koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika…), heřmánek, slunečnice (olej), ovoce peckové a jádrové, kiwi, mango, arašídy, stromové ořechy, luštěniny (hrách)

Ambrózie (pozdní letní pyl)

banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř