Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muže v Kynšperku pobodali sršni: Na místě zemřel!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ljš, ČTK - 
24. července 2014
14:54

Poklidné odpoledne na zahrádce skončilo včera pro muže z Kynšperka tragédií. Zemřel na následky několinásobného bodnutí sršni. Přivolaní lékaři už mu nedokázali pomoci.

V Kynšperku nad Ohří pobodali ve středu sršni muže na zahrádce. Nepomohla mu ani resuscitace, k níž přistoupili sousedé a pak záchranáři, a na následky mnoha bodnutí agresivního hmyzu na místě zemřel.

Muž po pobodání upadl do bezvědomí. "Místní zahrádkáři ho začali resuscitovat, policejní hlídka je po příjezdu na místo vystřídala a pokračovala v resuscitaci až do příjezdu rychlé záchranné služby," popsala krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. I přes snahu záchranářů se ale muže zachránit nepodařilo.

Podle mluvčí karlovarské záchranné služby Petry Bakurové u bodnutí včelami, vosami nebo sršni záleží hodně na tom, do které části těla hmyz bodne. "Nebezpečné je to hlavně, pokud je to poblíž dýchacích cest. Mohou otéct a člověk se pak začne dusit. Daleko horší následky jsou u alergiků, přičemž řada lidí ani neví, že je na bodnutí alergická," řekla Bakurová. Alergie na bodnutí byla zřejmě příčinou úmrtí i muže v Kynšperku.

Sršni jsou největší sociální vosy. V Česku se vyskytuje jen sršeň obecný. Navzdory obecnému povědomí je neagresivní a většinou neškodný. Nebezpečný se stává jen v případě podráždění nebo ohrožení hnízda. Může dorůstat délky až 4,5 centimetru.

maryfox ( 24. července 2014 18:21 )

Neagresivní? Mám opačnou zkušenost a veliký respekt.

prycsvladou ( 24. července 2014 15:47 )

to jsou pěkné ku-rvy ti sršni

Zobrazit celou diskusi