Podle průzkumu dojíždění za prací bezkonkurenčně vede jako způsob dopravy do zaměstnání auto. Používá ho 40 procent Čechů všech příjmových, věkových i vzdělanostních skupin. Ještě před deset lety ale automobil k dopravě do práce využívalo jen 28 procent Čechů. Zároveň také přibývá lidí, kteří do práce cestují déle než hodinu. Už je to téměř každý osmý člověk. Nejvíc lidí (41 procent) ale tráví na cestě za prací 15 – 30 minut.

Autem nejčastěji dojíždějí muži bez maturity

Překvapivě nejvíc autem do práce dojíždějí lidé bez maturity. Z nich »čtyři kola« využívá každý druhý. Méně pak volí tenhle způsob dopravy vysokoškoláci, kde je to jen zhruba každý třetí. Zajímavé rozdíly panují i mezi pohlavími. Výrazně víc jezdí autem do práce muži (50 procent) než ženy (29 procent).

Cestování »sockou« vázne

Využívání hromadné dopravy pak za auty trochu pokulhává. Ať už městskou nebo meziměstskou dopravu využívá jen 35 procent zaměstnanců. Každý devátý člověk pak do zaměstnání vyráží pěšky a ještě méně lidí jezdí do práce na kole. Bicykl používá jen zhruba každý šestnáctý.

Jak nejčastěji jezdíte do práce?
Autor: KPMG ČR

„Průzkum ukazuje, že lidé dnes za prací dojíždí na mnohem delší vzdálenosti než dříve. A často z míst nebo do míst, která jsou hromadnou dopravou jen obtížně dostupná. Proto je používání automobilu v mnoha případech pochopitelné,“ komentuje výsledky Otakar Hora ze společnosti KPMG Česká republika.

Podle něj by ale hlavně města mohla nabídnout »kolařům« velké možnosti. „Tématem číslo jedna by pro odbory dopravy jednotlivých měst mělo být budování a rozvoj kvalitní cyklistické infrastruktury, která by zvýšila bezpečnost na silnicích a podpořila využívání kola jako dopravního prostředku,“ dodává Hora.

Za dojíždění měsíčně »vysolíme« skoro tisícovku

Polovina Čechů (52 %) vydá za dopravu měsíčně částku do tisíce korun. Méně než 500 korun investuje do dopravy 28 procent lidí a zhruba třetina (34 procent) zaplatí částku převyšující tisíc korun měsíčně. Jen 12 procent šťastlivců nemá žádné náklady spojené s dopravou. A pouze zřídka, v pouhých třech procentech případ, hradí náklady na dopravu zaměstnancům jejich zaměstnavatel.