Stačí se zaregistrovat ZDE  Tam se dozvíte nejen průměrnou mzdu vysněného zaměstnání ve státním i soukromém sektoru nebo aktuální výčet volných pracovních míst v hledaném oboru, ale i přihlášky do vzdělávacích kurzů nebo kvalifikačních zkoušek. Právě ty vám totiž můžou usnadnit cestu za novou profesí.

Jak kvalifikační zkoušky fungují v praxi? Pokud například ovládáte nějaké řemeslo, které jste ale nevystudovali, půjdete na certifikační zkoušku, a když ji složíte, dostanete certifikát. Díky němu pak máte větší šanci najít lepší zaměstnání.

„Dříve měli lidé jednu školu a s tou vystačili celý život. Například úředníci si odpracovali svoji úřednickou kariéru a šli do důchodu, dnes člověk změní za život i několik profesí,“ říká Ivo Jupa, hlavní manažer projektu NSK2, který připravilo ministerstvo školství spolu s Národním ústavem pro vzdělávání.

„Čtyřicetiletý zaměstnanec nepotřebuje znovu chodit na střední školu a absolvovat všechny předměty. Stačí, když uchazeč přijde na certifikovaný kurz a ukáže, co umí,“ vysvětluje Ivo Jupa.

A to je dobrá zpráva pro všechny, kteří hledají práci na konkrétní pozici. Nevadí totiž, že jste nechodili 4 roky do učení, k vykonávání určité profese vám stačí schopnosti, které zaměstnavatel vyžaduje.

Tak například kuchař-knedlíkář nepotřebuje umět obsluhovat hosty nebo dělat minutky a omáčky. Naopak třeba parketář, který se bude chtít uplatnit ve firmách na výrobu podlahových krytin, si může dodělat dílčí kvalifikaci. Když bude umět pracovat i s linem a betonem, dostane výuční list i certifikát podlaháře a hned může mít bohatší příležitost k získání lépe placené práce ve větší firmě.

Pro koho je web vzdelavaniaprace.cz užitečný?

  • pro všechny, kteří hledají lepší práci v novém oboru
  • pro všechny, kteří hledají práci
  • pro maminky na mateřské
  • pro lidi s neukončenou školní docházkou
  • pro lidi nad 45 let
  • pro absolventy, kteří nemohou najít uplatnění na trhu práce

Příběh zaměstnance: Z elektrikáře montérem výtahů

Ondřej Nerad z Liberce se vyučil v oboru elektrikář. Když mu u zaměstnavatele skončila smlouva na dobu určitou, ocitl se najednou bez práce. Na pracovním úřadě mu nabídli udělat si bezplatný rekvalifikační kurz na montéra výtahů.

„Šel jsem do toho, protože jsem to bral jako dobrou příležitost. Kurz probíhal v rámci 300 vyučovacích hodin a zahrnoval jak teorii, tak praxi v dílnách,“ říká Ondřej Nerad.

„Kurz absolvovalo 5 našich klientů, z toho dva našli místo hned, další tři o práci jednají. Dokonce jsme zaznamenali zaměstnavatele, který má zájem právě o naše absolventy rekvalifikačních kurzů z oboru výtahář s tím, že by je mohl zaměstnat,“ tvrdí Helena Adamcová z Úřadu práce Liberec.

Že je absolvování dílčí kvalifikace někdy dokonce přínosnější než samotný výuční list nebo maturitní vysvědčení potvrzují i slova Jana Dvořáka z  Unie výtahového průmyslu ČR. „Pro praxi je absolvent kurzu nesrovnatelně lépe vybaven než kdokoliv, kdo přijde ze školy, kde se dozvěděl spoustu teorie, která mu je ale tak nějak k ničemu. Absolvent kvalifikačního kurzu se dozví přesně to, co potřebuje k výkonu dané činnosti.“

Jak kurzy probíhají a jak je vidí lidé, kterým už pomohly najít práci, si můžete prohlédnout ZDE

Příběh maminky na mateřské: Začala podnikat!

Petra Kubicová si našla práci na mateřské dovolené
Autor: archiv Blesku
Před nástupem na mateřskou dovolenou s dvěma dětmi pracovala Petra Kubicová jako asistentka přes francouzštinu ve firmě obchodující s tepelnou energií. Vedení jí ale po čase oznámilo, že zrušili její pracovní místo a uzavřeli s Petrou nový pracovní poměr jen na dohodu. Mladá maminka se ale odhodlala vzít budoucnost do vlastních rukou a začala s podnikáním.

„Uvědomila jsem si, že bych po návratu z mateřské už nemohla dál fungovat jako tlumočnice na plný úvazek, což vyžaduje spoustu času a pracovního nasazení. Proto jsem se rozhodla začít se živit fotografováním,“ vysvětluje Petra, která se rozhodla udělat si ze svého koníčku i živobytí. „Protože mám ráda děti, začala jsem je aranžovat třeba do košů a zátiší a fotila je. Jenže s tím logicky nastala i potřeba umět fotky v počítači dobře zpracovat.“

Proto se Petra přihlásila na několik kurzů, první byl workshop portrétu v Praze a následně kurz photoshopu v Opavě. Pak odjela s manželem na fotoworkshop na Hvar, kde se učila fotit módu v exteriéru. „Nechci jen tupě čekat, až mi skončí mateřská a já se ocitnu po letech na pracovním trhu, kde se mnou budou zametat,“ říká odhodlaně Petra a dodává, že podobně uvažovat by měly i ostatní ženy na mateřské. „Znám ženy, které si během mateřské dodělaly vzdělání, naučily se jazyk a udělaly certifikáty,“ říká.

I když není vystudovaný fotograf, díky kvalifikačním kurzům se fotkou slušně uživí a dělá to, co ji baví.