O letní brigády v zahraničí je totiž každoročně velká rvačka. Do Španělska, Itálie, Francie, Irska nebo Velké Británie míří tisíce prácechtivých brigádníků.
Tisíce Čechů a Češek si tak už vyzkoušely práci servírek, barmanů a pokojských. Nebo se jich tisíce na vlastní kůži přesvědčily, že sbírat jahody v Dánsku, trhat italské víno a sklízet jablka ve Velké Británii je docela dřina.

Zaměstnavatelé hledají studenty

Největší šanci najít si letní brigádu mají letos studenti. „Nabídka prázdninových stáží a brigád pro studenty v zahraničí roste,“ potvrzuje Jana Skalová z www.prace.cz.

O studenty mají zájem hlavně v jihoevropských zemích – Španělsku, Řecku, Kypru a pak také v Rakousku. „Jde o pozice barman, recepční, číšník, servírka, ale i sběr ovoce,“ vypočítává Skalová. Studenti jsou odměňování formou tzv. kapesného, které se pohybuje průměrně v rozmezí 400–800 eur měsíčně (až 20 320 Kč). Výhodou je, že většina zaměstnavatelů nabízí ubytování a stravu zdarma.

Hledání práce usnadní znalost jazyka

Umíte dobře cizí jazyk?Pak se nebudete muset hrbit v jahodišti nebo trávit nudné hodiny u pásu. „Kdo zná cizí jazyk na slušné úrovni a jen trochu zvládá administrativní práce, může hledat štěstí třeba jako obchodní asistentka, operátor call centra nebo pomocná síla v kanceláři,“ vysvětluje Skalová.

Celkově ale podle ní počet nabízených brigád razantně klesl. „Letos se objevuje zatím jen Evropa, z Nového Zélandu a Austrálie nabídky nejsou,“ říká Skalová.

Brigády, které jsou právě k mání v Evropě

Země Práce Plat/měsíc Poznámka
Anglie pečovatelka 33 000 Kč
Francie pokojská 12 500 Kč ubytování zdarma
Ibiza recepční 23 500 Kč strava a ubytování zdarma
Kréta barmanka 10 000 Kč ubytování, strava, letenka lzdarma
Nizozemsko stavba ocelových konstrukcí 40 000 Kč příspěvek na dopravu
Rakousko sběr jahod a borůvek 20 000 - 44 000 Kč ubytování a 2x denně strava zdarma
Španělsko pokojská 12 500 Kč ubytování, strava, pojištění zdarma

Chcete brigádničit v cizině?

Tak rozhodně:

* pas nedávejte z ruky
Doklady nikdy nikomu nedávejte. Ještě doma si nechte udělat fotokopie a pokud je údajně nutně potřebují, dejte jim kopii.

* trvejte na smlouvě
Nikdy nepracujte jen za ústní ujištění, že dostanete tolik a tolik peněz. Všude platí sliby, chyby. Chtějte písemnou smlouvu, kde budou podmínky přesně stanoveny

* nepodepisujte nic, čemu nerozumíte
Nepodepisujte žádné smlouvy nebo »papíry« obecně, kterým nerozumíte. Požádejte o anglický překlad nebo text v jazyce, kterému rozumíte.

* sežeňte si informace
Než odjedete, zjistěte si, kde je nejbližší česká ambasáda a napište si na ni kontakty. Stejně tak si sežeňte informace o budoucím zaměstnavateli, nebo aspoň místě, kde budete pracovat (dopravní spojení, telefonní číslo na lékařskou pohotovost apod.).

* nechte si finanční rezervu
Nikomu nic předem neplaťte a vždycky si nechte nějaké peníze v záloze. Tam, kde není jednotné euro, je dobré mít jak místní měnu (libry, dánské koruny, apod.), tak eura.

* nechte doma na sebe kontakt
Rodičům nebo přátelům na sebe nechte kontakty – jméno a adresu zaměstnavatele a telefonní kontakt. Pokud už víte, kde budete bydlet tak také telefon na ubytovnu nebo privát, kde budete bydlet.

Práci hledejte na internetu

Nejvíc nabídek na jednom místě je na internetu. Hledat můžete nejen na stránkách velkých českých pracovních serverů (výhodou je, že nabídky jsou v českém jazyce), ale pochopitelně i přímo na zahraničních serverech. Tady je už ale nutná dobrá znalost jazyka.

České vyhledávače:

* www.prace.cz
* www.jobs.cz
* www.ajob.cz
* www.sprace.cz
* www.fajn-brigady.cz

Celoevropské vyhledávače:

* www.anyworkanywhere.com – nabízí pracovní příležitosti v Evropě. Jednoduché vyhledávání + informace o možnostech ubytování a pracovních povoleních

* http://backdoorjobs.com – britský vyhledávač s dalšími odkazy do jiných zemí Evropy i mimo ni.

* www.eurosummerjobs.com – francouzský portál s odkazy na práci v jiných zemních Evropy. Praktický průvodce i s odkazy na ubytování.

* www.fruitfuljobs.com – je zaměřen především na pracovní nabídky v oblasti sběru ovoce ve Velké Británii. Obsahuje odkazy na firmy působící v oblasti pěstování a zpracování ovoce.

* www.gapwork.co – sezonní práce nejen pro studenty.

* www.holidayresortjobs.co.uk – pracovní nabídky pro letní i