Jako hojivý balzám zapůsobila na zbědované finanční trhy zpráva o záchraně největší světové pojišťovny AIG, které vláda USA na úvěru přisype asi 1,43 bilionu Kč.

Ceny akcií na světových trzích ve středu začaly zpevňovat. Začly ty asijské, po váhání se připojila i Evropa. Kolaps na americkém trhu z předchozích dní se ale přenesl do Ruska, kde sešup akcií dokonce zastavil obchodování. Propadaly se nakonec i evropské burzy a skončily na tříletém minimu. Srazila je zpráva z USA, kde pokračuje vzdor záchraně AIG strmý pád.

Pražská burza, která rostla až o 6 %, nakonec skončila v plusu alespoň 1,7 %. Nervozita ve světě ale trvá, čeká se, která banka padne jako další. Mnohé začínají jednat o fúzích, aby si zajistily stabilitu. České banky přispěchaly s ujištěním, že klientům absolutně nic nehrozí.

Investice do akcií
Chce to pevné nervy hráče. Kdo v pondělí vsadil na beznadějně padající akcie pojišťovny AIG, má dnes zdvojnásobenu svou sázku. Tak zafungovala injekce americké vlády. Na druhou stranu jsou teď některé akcie tak nízko, jak si nikdo z makléřů dřív netroufl ani pomyslet. Většina těch, kteří drží akcie, proto nyní ztrácí. Podle analytiků lze těžko odhadnout, kde mají konkrétní akcie své dno. Kdo ho ale odhadne a nakoupí v tu chvíli, může zbohatnout. Když se ale 'sekne', spláče nad výdělkem.

Podílové fondy
Představují opravdu velké nebezpečí, jen pokud bude krize na burze i nadále pokračovat. Momentálně celosvětové kurzové ztráty zasáhnou především fondy. Vědí to už čeští klienti bank, kteří se před časem nechali přesvědčit, že jejich peníze na termínovaných účtech leží ladem a vzhledem k inflaci mizí. Křivky podílových fondů přitom nadějně stoupaly a slibovaly výrazně vyšší zisk. Dnes je všechno jinak a mnozí řeší, zda vybrat peníze se sankcí raději teď, než bude ještě hůř. Analytici ale spíš radí neunáhlovat se a vyčkat.

Úspory v bankách
Původně nejméně výnosný způsob uložení peněz je teď rázem jistotou. Navíc se pravděpodobně ještě zvednou úroky. I když světová krize hospodaření bank v Česku ovlivní, o úspory se podle analytiků klienti bát nemusí. To spíš hrozí zvyšování poplatků, na nichž se banky zahojí. České banky mají totiž oproti těm americkým výhodu - zaměřují se na poskytování služeb občanům a nikoliv na obchodování s cennými papíry. Většinou se drží toho, že přijímají depozita od klientů a obezřetně je půjčují dál. Krach kvůli nedostatku peněz jim tedy nehrozí.

Penzijní a životní připojištění
České pobočky americké AIG, kterou zachránila finanční injekce, už několik dní ujišťují, že své závazky plní a normálně fungují. Přesto někteří jejich klienti nevydrželi s nervy a šli své pojistky vypovědět. Odborníci se ale shodují, že případné plnění pojistek by ohroženo být nemělo. Pojišťovny jsou navíc samy pojištěny pro případ nouze. Penzijní fondy zřejmě zaznamenají ztrátu, což znamená, že nezhodnotí peníze klientů tak, jako v minulých letech. Fondy ale své investice rozloží do více oblastí, takže krach či velké ztráty se nečekají.