1. Byl pád banky Lehman Brothers tak významný?
Ano. Čtvrtá největší investiční banka v USA přežila za 158 let mnohé krize, včetně té hospodářské v 30. letech. Teď končí s rekordními dluhy, prý 613 miliard dolarů.

2. Je opravdu situace tak vážná?
Ano. Finanční trhy postihl největší otřes poslední doby. Mnozí hovoří o pádu, který nastane jednou za padesát let. Ještě počátkem roku bylo v USA pět velkých investičních bank, teď zůstaly dvě.

3. Pocítili už nějak pád bank Češi?
Ano. Ti, kteří peníze uložili do akcií a podílových fondů, místo výnosů přišli o peníze. Ztráta ve fondech za půlrok je 19 miliard. V praxi to znamená: kdo investoval 10 tisíc má třeba až o tisíc méně.

4. Mají se tedy bát jen ti, kteří investovali peníze?
Ne. Důsledky pocítí i ti, kteří chtějí žádat o hypotéku. I banky v Česku byly nuceny zpřísnit podmínky pro jejich poskytování. Lidé, kteří by hypotéku vloni snadno získali, na ni už nedosáhnou.

5. Může se americká krize dotknout české ekonomiky?
Ano. Exportní firmy mohou propouštět. Americká následně i evropské ekonomiky zpomalí. Lidé už teď omezují nákupy. Vývozní firmy prodají méně. Neuživí tolik zaměstnanců.

6. Je špatným zprávám z Ameriky konec?
Ne. Čekají se i další pády bank, v potížích se zmítá i velká pojišťovna AIG. Jednotlivé finanční instituce jsou mezi sebou silně provázány, vývoj těžko odhadnout.

7. Může to mít i nějaké příjemnější důsledky?
Ano. Koruna zřejmě znovu posílí, zlevní se cesty do zahraničí a dovozové zboží. Zřejmě se také zvednou úroky, z uložených peněz budou mít spořiví víc. Hůř dosažitelné hypotéky zlevní ceny nemovitostí.

8. Může pád Lehman Brothers poškodit T-Mobile?
Zřejmě ne. Padlá banka vlastnila s dalšími fondy mobilního operátora T-Mobile přes firmu České radiokomunikace. Její představitelé ale odmítají, že by firmu krach Lehman Brothers jakkoliv ovlivnil.

9. Hrábly si už akcie na pražské burze na dno?
Ne. Burza v pondělí spadla nejvíc ve střední Evropě až na dvouleté minimum, v jednu chvíli ztrácela 6 %. Letos se propadla o více než 30 %. Některé akcie jsou tak levné, že makléři jen kroutí hlavou.

10. Může se napětí kolem pojišťovny AIG dotknout i její české pobočky?
Asi ano. Česká pobočka sice nadále ujišťuje, že dál plní všechny závazky vůči klientům, ale... Těžko si představit, že by na ni případná krize americké centrály neměla vůbec vliv.