Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exekutoři buší na dveře? 10 rad, jak zvládnout dluhy!

/
  • V Česku je 4,67 milionu exekucí. Potýkají se s nimi i senioři.
    V Česku je 4,67 milionu exekucí. Potýkají se s nimi i senioři. (Archiv CNC)
    20. září 2018 ● 10:00

    Zabavený majetek, obstavené bankovní účty, nečekané návštěvy exekutorů. S exekucí aktuálně v Česku bojuje 860 000 lidí a téměř půl milionu lidí má tři a více exekucí!  Může tahle noční můra potkat i vás? Poradíme, jak se jí vyhnout i jak se bránit. 

     

  • 1.

    Půjčku důkladně zvažte

    Snažte si nepůjčovat. A pokud musíte, pečlivě vybírejte úvěrovou společnost. Zjistěte si reference a pořádně přečtěte úvěrovou smlouvu (včetně obchodních podmínek). Zajímejte se nejen o úrok, ale např. o pokuty za upomínky nebo odložení splátky.

    Exekuce
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Problémy řešte hned

    Nemáte na splátky? Nestrkejte hlavu do písku a snažte se komunikovat. Není to nic příjemného, ale může se vám podařit vyjednat nižší splátky apod.

  • 3.

    Přebírejte si poštu

    Stěhujete se často? Upomínky od úvěrových společností vás možná nedoženou, dluh ale nezmizí. Zřiďte si proto datovou schránku. Je zdarma, dostanete se do ní odkudkoliv a můžete včas zjistit, že vás úvěrová společnost zažalovala.

     
    Ústavní soud (ÚS) ponechal v platnosti vyhlášku ministerstva spravedlnosti, která loni snížila některé příjmy exekutorů. Neúspěšný návrh na zrušení tří pasáží zákona podala skupina deseti senátorů. Ministerstvo dnešní nález přivítalo, novela vyhlášky podle úřadu neměla negativní dopad na systém exekucí ani vymahatelnost práva
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    S obranou nečekejte

    Braňte se hned, jak zjistíte, že vás úvěrová společnost zažalovala. V této fázi máte největší možnost obrany (např. můžete napadnout výši některých smluvních pokut apod.). Pokud budete hrát »mrtvého brouka«, vše může skončit rozsudkem pro zmeškání a exekucí.

  • 5.

    Pořiďte si výpis exekucí

    Pokud chcete zjistit, zda proti vám nejsou vedeny nějaké exekuce, pořiďte si na Czech Pointu výpis exekucí. Zjistíte z něj, jaký exekutor proti vám vede exekuci, můžete ho kontaktovat a dozvědět se další informace. Za výpis se platí a nejsou v něm uvedeny všechny exekuce (např. tam nenajdete exekuce vedené orgány státní správy apod.). A pozor! Tisíce exekucí v Česku platí lidé zbytečně. Byly totiž nařízeny na základě neplatných rozhodčích nálezů. Je tedy možné je zastavit. Vyhodnocení exekucí je možné zdarma provést na www.exekutormasmulu.cz nebo v dluhové poradně ve vašem městě.

    Video
    Video se připravuje ...

    Sporná exekuce ho připravila o dům. Nikdo za případ nechce nést odpovědnost. tv Joj

  • 6.

    Sežeňte si dokumenty

    Nemáte k exekuci žádné podklady? Obraťte se na okresní soud (podle místa svého trvalého bydliště) a požádejte o nahlédnutí do exekučního spisu. „Na samotné nahlížení si vezměte digitální fotoaparát či telefon a všechno si nafoťte,“ radí Tomáš Pospíšil z projektu Exekutormásmůlu.cz. „Pokud jste zaměstnáni, můžete požádat mzdovou účetní o kopii exekučního příkazu, na základě kterého vám zaměstnavatel provádí srážky ze mzdy,“ dodává.

  • 7.

    Žádejte životní minimum

    Obstavil vám exekutor bankovní účet? Pokud jste se ocitli bez prostředků, máte právo na výběr dvojnásobku životního minima. Můžete si ho ale vybrat pouze jednou a je k tomu nutné kontaktovat vaši banku.

     

    Autor: Profimedia

  • 8.

    Nebraňte exekutorovi v práci

    Exekutor vám může zaklepat přímo na dveře a chtít provést tzv. mobiliární exekuci. Může dokonce vstoupit i bez vaší přítomnosti. „Nikdy se nesnažte exekutorovi v jeho činnosti bránit, protože byste se mohli dostat do zbytečných problémů,“ zdůrazňuje Pospíšil.

  • 9.

    Připravte si »papíry«

    Často jsou při mobiliární exekuci zabaveny i věci, které dlužníkovi nepatří. Abyste tomu předešli, je dobré mít připraveny podklady (faktury, smlouvy, záruční listy apod.), které prokážou, že dané věci nepatří dlužníkovi, ale někomu jinému.

    Autor: Foto archiv Blesku

  • 10.

    Promyslete možnost oddlužení

    Pokud jsou vaše dluhy tak vysoké, že se s nimi nedokážete vypořádat, můžete požádat o oddlužení (tzv. osobní bankrot). V současnosti platí podmínka, že během pěti let musíte splatit alespoň 30 % svých dluhů. Zdarma vám s oddlužením pomůžou neziskové dluhové poradny, které mají akreditaci od ministerstva spravedlnosti.

    Jakub ručil svému bratrovi, nyní je sám v exekuci
    Autor: Profimedia

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Bohdanka: Exekutorům je vždy lepší se vyhnout. Chtělo by to více finančního vzdělávání!!! V poslední době mě zaujal například poradenský web Rizikovedluhopisy.cz ale věnuje se především tématice investic do tohoto druhu cenných papírů (dluhopisů), na druhou stranu je tam možno najít i pěkný slovníček pojmů pro investory a popisují tam třeba situace jak se důchodci stanou oběťmi finančních šmejdů. Myslím že je potřeba tyto příběhy šířit dál.... Šmejdy s hrncema se daří potírat, snad se to povede i u těch finančních!!

(05. 10. 2018 12:52)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy