Dlužník může kvůli povodni žádat o odklad exekuce. Soudní exekutor přihlédne k jeho složité životní situaci a přeruší srážky ze mzdy či další způsoby, které vedou k uspokojení pohledávky věřitele. „Exekuce nemá neplatiče decimovat. Zákon jasně pamatuje na takovéto mimořádné situace. Dlužníkovi stačí podat jednoduchý návrh. Věřím, že to řadě lidí může pomoct,“ řekl prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Rozhoduje aktuální stav

Na návrh může soud odložit provedení exekuce, jestliže se dlužník bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že exekuce měla pro něj a jeho rodinu nepříznivé následky.

Platí tedy, že aktuální poměry, kvůli kterým dlužník navrhuje odložení exekuce, musejí být přechodné a nezaviněné. „Právě záplavy, s nimiž se teď naše republika vypořádá, můžeme pod tuto definici bez okolků zahrnout. V praxi už několik takových případů máme. Muži z Ústecka velká voda vyplavila byt. Peníze teď potřebuje hlavně na obnovu příbytku. K jeho řádně podanému návrhu jsme proto zaměstnavateli přikázali na čtyři měsíce přerušit srážky z platu,“ dodal Prošek. Než soud o vaší žádosti rozhodne, exekutor nesmí provádět exekuci.

Jak postupovat?
Při exekucích peníze jen letí
Autor: profimedia.cz

  • Před podáním návrhu na odložení exekuce se pokuste domluvit s věřitelem. Požádejte ho o dočasné odpuštění splátek. Pokud podá návrh věřitel, soud mu okamžitě vyhoví.
  • Návrh na odklad exekuce podejte u soudního exekutora, kterého soud pověřil provedením exekuce
  • V návrhu uveďte důvody žádosti - např., že byl vyplaven váš byt či dům
  • Musíte uvést dobu trvání odkladu, o kterou žádáte
  • Pokud soudní exekutor nerozhodne o návrhu do 7 dnů, postoupí jej soudu. Ten rozhodne bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 15 dnů.
  • Návrh na odklad exekuce, který neobsahuje všechny náležitosti nebo který je nesrozumitelný či neurčitý nebo ke kterému nejsou přiloženy listiny k prokázání tvrzení obsažených v návrhu, soudní exekutor musí ze zákona odmítnout. Dbejte proto na správnost podání.

 

Kde vám pomohou?

S dotazy ohledně vypracování návrhu vám pomůžeme v bezplatných poradnách Exekutorské komory ČR. Provozovány jsou v Praze, Brně a Plzni. Další centra pomoci provozují exekutorské úřady v Liberci, Olomouci, Českém Těšíně a v Praze 6. Kontakty a podrobnosti jsou ZDE