Nemáme, nedáváme, nezveřejňujeme. Tak vypadaly nejčastější odpovědi na otázku o 13. platech nebo vánočních prémiích. Přesnou částku, o kolik navíc zaměstnanci dostanou, nakonec uvedlo jen dvacet procent z dotázaných fi - rem. Ostatní, pokud to vůbec byly ochotné zveřejnit, to zaobalily do kouzelného slůvka individuálně. Jinde prý zase skvělé pracanty odměňují po celý rok. „Nechceme, aby si špičkoví lidé vydělali na odměnách jednou za rok, ale odměňujeme jejich výsledky průběžně. Je to podle našeho názoru také daleko větší motivace než čekat na X-tý plat,“ uvádí například mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Někde penězům, které se na účty sypou před Vánocemi navíc, neříkají 13. plat ani vánoční prémie. Česká pošta tak má třeba odměnu na základě kolektivní smlouvy. „V prosinci zálohově 30 %, doplatek bude po schválení účetní závěrky,“ říká mluvčí České pošty Marta Selicharová. Pošťačky se tak na přilepšení těšit můžou.

S průměrným platem se pochlubila třetina firem. Údaje o průměrném platu ve firmě pak byla ochotná prozradit více než třetina firem. A nebyly to jen ty, kde se vydělává nejméně. Více než 41 tisíc korun uvedl třeba jako průměrný plat ČEPS (Česká energetická přenosová soustava). Podle mluvčí Zuzany Dvořákové je to ale dáno tím, že ve společnosti pracují jen vysoce specializovaní odborníci v oboru elektroenergetika a žádné dělnické profese.

Zbytek má k tajnostem nejrůznější důvody. „Vzhledem k tomu, že Telefónica CR zaměstnává více než 6 a půl tisíce lidí v nejrůznějších odvětvích – technici, vývojáři, síťaři, ale i specialisté call center, prodejci, marketingoví specialisté, finančníci, účetní, vytvořit »průměrný plat« napříč touto širokou škálou profesí je myslím značně zkreslující,“ míní Lucie Policarová z Telefónica O2. Jen pro zajímavost, průměrný plat v České republice je také napříč širokou škálou profesí a přesto se pravidelně zjišťuje. Vypovídá totiž o úrovni výdělků v zemi. A za poslední čtvrtletí to je přesně 24 089 korun.

tabulka
Autor: Blesk