Chanuka -Svátek světel, je osmidenní židovský svátek, připomínající zázrak při opětovném vysvěcení druhého Chrámu po povstání Makabejských. Chanuka se slaví po osm dní, počínaje podle židovského kalendáře 25. dnem měsíce kislev, letos začala 17. prosince a skončila  24.12.

vánoční zvyky
Autor: internet

Hlavním symbolem chanuky je tak postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček na tradičním svícnu. 

„Svátek svou jednoduchostí a tím, že nemáme mnoho povinností jako při jiných svátcích, je velmi oblíben. Mnoho k tomu přikázáno není, ale přibyly zvyky. Jí se jídla připravená na oleji - například koblihy nebo bramboráky. Rodiny se scházejí, je to veliká oslava se zpěvy, tanci, divadlem a vyprávěním,“ říká rabín Karel Sidon. 

Pravoslavné Vánoce
Příprava na vánoční svátky začíná pro pravoslavné věřící již 28. listopadu předvánočním postem, který trvá až do 6. ledna – tedy 40 dní.

vánoční zvyky
Autor: internet

 Na večerním stole nesmíchybět kuťja (kaše z pšenice nebo ječmene, vařená s medem, rozinkami, mákem a ořechy) a vzvar (kompot ze sušeného ovoce). Také  je nezbytný vánoční stromek, byť evidentně pohanského původu, je jakousi symbolickou zkratkou vánoc.
Na svátek vánoční lidé nepracovali, věnovali se jen Bohu a radostem všeho druhu. Odpouštěli si křivdy, smiřovali se a chodili po návštěvách. Stoly se prohýbaly pod množstvím všemožných pokrmů, o kterých mohli věřící během předchozích 40 dnů jen snít. Vánoční svátek byl však chápán také jako svátek milosrdenství a tak nepřišli zkrátka ani lidé staří, nemocní a nemajetní, poutníci a žebráci.

Podle starých zvyklostí chodily děti na vánoční svátek dopoledne s papírovou vánoční hvězdou či vertepem – jakýmsi loutkovým divadlem, na kterém se předváděly scény z evangelií týkající se narození Krista. Velice populární bylo lidové drama Král Herodes, jehož syžet vychází ze středověkých vánočních mystérií. Za své představení a zpěvy byli účinkující odměňováni různými drobnými dárky.

Vánoční zvyky v jiných zemích:

Švestkový mužíček
Je asi 25cm vysoký, ruce a nohy má ze sušených švestek, tělo ze sušených fíků a kaštany se používají na jejich hlavu. Tento zvyk je z Německa.

Hvězdicové lucerny
Jsou to lucerny vyrobené z bambusového rámu, mají papírové strany a lemovány jsou krajkami a střapci, pocházejí z Filipín.

Srdcové košíčky
Ve Švédsku je zvykem plést srdcové košíčky. Jsou vyrobeny ze dvou různě barevných papírů a zavěšujíí se na vánoční stromečky.

Papírové řetězy
yto řetězy, jež my dobře známe – z oválků slepených z papírových proužků - pocházejí ze Srí Lanky.

Vánoční prskavky
Ve Velké Británií se zase přetahují o balíčky vánočních prskavek.

vánoční zvyky
Autor: internet