Hladovka je podle odborníků nejhorší varianta hubnutí s nejmenšími výsledky. „Držet podomácku hladovku je jako operovat si v obýváku slepé střevo,“ říká odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová. Podle ní má hladovka smysl jen tehdy, pokud je vedena pod dohledem. Je nutné omezit pohybové aktivity a na hladovku se postupně adaptovat. Po jejím ukončení je nutné postupně začleňovat vyváženou stravu. Amatérsky nasazená hladovka zatěžuje organizmus a může se podepsat na zdravotním stavu.
Nahradit jídlo pitím pod heslem: „Hlad je převlečená žízeň“ vyzkoušela i moderátorka Eva Decastelo (33).
S kamarádkami držela šampaňskou dietu. „Týden nic nejíte, jen popíjíte šampus. Když cítíte hlad, napijete se,“ vysvětluje moderátorka a vzápětí dodává, že tuhle kúru zvládla držet 3 dny a od té doby prý nepije.

10 nejhrubších chyb při dietě

Vstoupíte na váhu. A vyděsíte se! „Přestanu jíst, začnu pořádně cvičit a za měsíc mám 10 kilo dole,“ říkáte si. Třetí den se z posilovny sotva plazíte domů, rodina vás dráždí i pomerančem, který potají ujídá na balkoně, v práci máte dojem, že všichni kolem vás mluví jen o jídle a navíc – když vlezete na váhu – zjistíte, že jste přibrali půl kila. „Je to nespravedlivé, jak špatný mám metabolismus,“ říkáte si a další den vynecháte posilovnu, na balkoně potají sníte zbytky čokolády ze stromečku a kolegy pozvete na tatarák! Tam si poslechnete, že když držíte dietu, jste neskutečně protivní a tak utěšeně tloustnete dál… než vstoupíte na váhu.
Hubnout je prostě běh na dlouhou trať. A pokud to tentokrát myslíte vážně, vyvarujte se nejčastějších chyb:

1. Žádný tuk!
Tuky omezujte, ale nevylučujte. Živočišné nahraďte rostlinnými (např. olivovým, řepkovým olejem). Příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % a převýšit hodnotu 35 % denního příjmu.
2. Denně v posilovně!
Jestliže jste až dodnes nesportovali, zapomeňte na posilovnu. Začněte pěkně pomalu – 20 minut chůze, plavání, jízda na kole.
3. Jíst jen jednou
Pokud bude tělo dostávat energii pouze jednou denně, začne si ji ukládat v podobě tukových zásob.
4. Čím rychleji zhubnu, tím lépe
Rychle shozené kilogramy samozřejmě potěší. Jenže jakmile se vrátíte k původnímu jídelníčku ztracená kila jsou zpět. Doporučuje se hubnout pomalu, a to 0,5 kg, max. 1 kg za týden.
5. Jíst se nesmí po 17 hodině
Ne, poslední jídlo dne si dejte 4 hodiny předtím, než si jdete lehnout.
6. Po přílohách se tloustne
Ve snaze zhubnout si lidé často servírují například guláš bez knedlíků nebo bez chleba. Raději si dejte menší porci.
7. Po light potravinách se hubne
Označení »light« může být dobrým pomocníkem. Poukazuje na snížený obsah tuku nebo cukru. Nemyslete si ale, že když jíte light potraviny, nemusíte hlídat jejich množství.
8. Čokoládu už nikdy neuvidím
Dva dílky kvalitní černé čokolády neškodí. Neobsahují tolik tuku a navíc dokážou navodit pocit sytosti.
9. Vegetarián musí být štíhlý
Mnoho lidí sází na vegetariánství v domnění, že jde o zaručenou cestu, jak zhubnout. Výsledkem však může být pravý opak – nárůst kilogramů. I při této stravě je potřeba hlídat si porce a kalorie.
10. Hubne se při jakémkoli cvičení
Vůbec ne! Musí se cvičit delší dobu, protože tuky se začínají odbourávat zhruba po 30 minutách. Pravidelnému cvičení je také třeba přizpůsobit jídelníček.