Když jsem hodně obézní, mám začít cvičit v tělocvičně?

osobní trenérka Ivana Davidová
Autor: Foto Blesk
Ivana Davidová: Určitě ne, musíte začít pozvolna. Nejprve zaveďte pravidelné delší procházky, pak přidejte rychlou chůzi. Tak po dvou měsících se objednejte k nějakému osobnímu trenérovi a proberte další možnosti fyzické aktivity.

Chci nastartovat hubnutí třídenním půstem. Doporučíte mi ho?
VB: Hladovka se nehodí pro každého, navíc víc než jeden den bych určitě nedoporučovala. Raději zkuste do své diety zařadit odlehčovací dny (ovocné či zeleninové – množství cca 2 kg na den rozdělené do pravidelných dávek za dodržování pitného režimu). Vaše strava by měla být zejména pravidelná, pestrá, vyvážená a Vám individuálně přizpůsobená.

Kolikrát týdně musím cvičit, aby to mělo efekt?
ID: Je potřeba věnovat se sportu aspoň 3krát týdně po dobu jedné hodiny. Ale záleží i na tom, co cvičíte. Zvolte redukční a tvarovací cvičení: aerobik, pilates, zumbu.

Když při jídle vynechám tučné a sladké, tak musím zhubnout, ne?

výživová poradkyně Věra Boháčová
Autor: Foto Blesk
Věra Boháčová: Je to dobrý způsob, zejména vynecháte-li sladkosti a slazené nápoje, živočišné tuky (plné nasycených kyselin), uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky. Sacharidy (zejména ve formě ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků) a tuky (zejména ve formě kvalitních tuků rostlinného původů a tuků ryb) však organismus potřebuje i při hubnutí. Nesnažte se proto vyloučit všechny tuky a sacharidy, ale pouze omezit a pečlivě vybírejte.

Po cvičení mě všechno bolí. Znamená to, že jsem při tom vydávala energii a hubla?
ID: Tak to není. Při cvičení vás musejí pálit a mírně bolet partie, které právě posilujete. Když vás den po tréninku bolí svaly, znamená to, že s vámi cvičitelka neprovedla důležité závěrečné protahování nebo sama jste to neudělala.


Přes den jím málo, ale jak přijdu domů, snědla bych, co mi přijde pod ruku. Co s tím?
VB: Nezvladatelné chutě mohou mít řadu příčin. Je to např. nedostatečný jídelníček (jíte prostě málo), ale také jídelníček nevyvážený či špatně poskládaný. Na vině může být i nepravidelnost v jídle. Ráno začněte snídaní a každé další jídlo si dejte pravidelně po cca 2,5 – 3 hodinách. Každé denní jídlo nezapomeňte doplnit porcí ovoce nebo zeleniny.


Půl roku se mi nedaří shodil ani deko. A to chodím 3krát týdně posilovat. Kde dělám chybu?
ID: Změňte druh cvičení, dejte se na spinning, aerobic. Při hubnutí je potřeba dodržovat určitou intenzitu (tepovou frekvenci). Při hodně vysoké tepové frekvenci totiž organismus neumí spalovat tuky. Cvičit musíte minimálně 50 minut (tuky se začínají spalovat až zhruba po 30 minutách cvičení). Hodinu po cvičení je pak dobré nejíst a následné jídlo by mělo být složeno například ze zeleniny a bílkovinné potraviny (libové maso, ryba, sýr, jogurt).


Měsíc jsem se držela jídelníčku, který mi připravila dietoložka. V pase jsem zhubla 10 cm, ale váhově pouze 2,5 kg, jak je to možné?
VB: Při hubnutí nemusí být tělesná hmotnost vždy tím nejlepším ukazatelem. Obvod pasu může mít hodnotu daleko více vypovídající. Při hubnutí spojeném s pravidelnou pohybovou aktivitou dochází k odbourávání tuků a zároveň k nárůstu svalové hmoty, a ta je zhruba 7x těžší než tuk. Navíc, 2,5 kg za měsíc je optimální snížení váhy, se kterým, kromě skvělého výsledku s obvodem pasu, můžete být spokojená.


Potřebuju zhubnout. Kamarádka tvrdí, že mám cvičit individuálně s trenérem. To nestačí kolektivní cvičení?
ID: Pokud to myslíte s redukcí váhy vážně, tak osobní trenér je dobrá volba. Věnuje se pouze vám a připraví cvičební plán vám »ušitý na míru«.


Přestala jsem kouřit a za dva měsíce přibrala 2,5 kg. Snažím se stravovat pravidelně, zdravě, ale občas „ujedu“. Poraďte.
VB:
Mírné zvýšení váhy (do 4 kg) může být opravdu způsobeno tím, že jste přestala kouřit. Nikotin totiž způsobuje vyšší výdej energie. Jezte i nadále pravidelně, snažte se, aby byl jídelníček co nejpestřejší (občasnými „hříchy“ si nelamte hlavu) a zaměřte se na pravidelný pohyb.

Co vás zajímá o hubnutí? Své dotazy posílejte na: iva.dvorakova@blesk.cz