S nápadem přidat Vysoké peci č. 1 nástavbu přišel dvorní architekt DOV Josef Pleskot. „Projekt propojuje v úrovni 55 metrů prezentační prostor jako součást naučné stezky po peci, v úrovni 62 metrů kavárnu, v úrovni 66 metrů klub a ve výšce 71 metrů střešní vyhlídkovou terasu,“ představuje „novou“ pec Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast VÍTKOVICE.

Vzdělávání, odpočinek i adrenalin… na jednom místě!

Hlavní prezentační prostor, který se stane součástí prohlídkové trasy s názvem “Taje ocelového města”, bude návštěvníkům představovat podrobnosti ze života tehdejšího vítkovického závodu. Klub nad kavárnou bude sloužit k pořádání diskusních fór a přednášek organizovaných Dolními Vítkovicemi, či jako vzdělávací prostory pro výuku a popularizaci technických oborů a přírodních věd.

 Největším lákadlo pak naleznete na samotném vrcholu věže.„Střešní vyhlídková terasa umožní návštěvníkům komentované vyhlídky na Vítkovice, na samotnou Ostravu, ale i na vzdálené okolí s Beskydami. Terasa bude navíc vybavena dalekohledy.“ Pro odvážlivce zde bude připraven adrenalinový chodník. „Jde o lávku v podobě šroubovice, která vede okolo nástavby, kde se budete moci procházet až do výšky 80 metrů po děrovaném plechu a vidět pod sebou celou tu hloubku,“ avizuje nevšední zážitky Petr Koudela.

Autor: Dolní oblast VÍTKOVICE

Symbolický oheň nad Ostravou

Nástavba Vysoké pece je architektonickým symbolem ohně, který nad pecí kdysi plál. „Je to nekonečná spirála, symbol dynamiky, prosperity a vztahu k něčemu víc, nejen k materiální podstatě člověka,“ říká autor projektu Josef Pleskot. Povyrostlá pec je také inspirována slavným Nekonečným sloupem uznávaného sochaře a fotografa Constantina Brancusiho.

Vyhaslá stará VP1 obživla přesně před třemi lety

V den jarní rovnodennosti se v roce 2012 rozsvícením historické Vysoké pece číslo 1 otevřela nová prohlídková trasa po industriálních památkách Dolní oblasti Vítkovic. Rok předtím se začalo s přestavbou její dominanty. Výsledkem je unikátní vyhlídková naučná trasa. Neméně atraktivním prvkem je prosklený skipový výtah pro návštěvníky. Doplněna byla i plátěná střecha nad prostorem před odlévací plošinou a vstup do těla vysoké pece. Vysoká pec, kde se poslední tavba surového železa uskutečnila v roce 1998, dnes představuje patrně nejvýraznější oživenou technickou památku České republiky. Nově dokončená nástavba pak z VP1 dělá nejen historický, ale i architektonický skvost, který zaslouží vaši pozornost.

Autor: Dolní oblast VÍTKOVICE

S financováním pomohla EU

Celkové náklady projektu „VYSOKÁ PEC Č. 1 - NÁSTAVBA, reg. č. CZ.1.10/2.2.00/20.01526“ jsou zhruba 60 miliónů korun (včetně DPH). Z toho 85 % nákladů je hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS 2 Moravskoslezsko. Zbývajících 15 % a případné další výdaje hradí zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast VÍTKOVICE.

Autor: ROP Moravskoslezsko

Jak rostla VP1

* Práce na nástavbě začaly v únoru 2014

*  V letních měsících loňského roku vznikla ocelová konstrukce nástavby

*  Na přelomu listopadu a prosince 2014 začalo budování samotné nástavby

* První návštěvníci se na vyšší VP1 dostanou od května

* Slavnostní otevření je naplánováno na 1. května 2015