Krajem Vysočina, který je posetý velkým množstvím historických a kulturních památek přímo vybízejících k rodinným výletům, vede přibližně 850 kilometrů hipotras. Pokud nemáte vlastního koně, nezoufejte, v této síti cest je hned několik možností půjčit ho. Na cestu na koňském hřbetě se můžete vydat i na několik dní, protože na Vysočině je na 150 koňských stanic pro přespání.

Páteřní jezdecké trasy vedou přes celý kraj a navazují na východočeské a jihočeské trasy, které směřují až do sousedního Rakouska. Se značením pomohl Klub českých turistů, a tak je stejné jako běžné turistické cesty. Nehrozí tak, že při putování Vysočinou po značených trasách budou mít jezdci problémy s blouděním či neprostupným terénem, ani s majiteli pozemků, kteří by jim zakázali vstup na svůj pozemek.

Vysočinou vede 1000 km hipostezek
Autor: Archiv

Síť tvoří dvě červené páteřní stezky, které vedou přes Telč na Jihlavsku do Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku a od Dukovan na Třebíčsku na Žďársko. Po modře značené stezce se dá putovat z Třebíčska přes Jihlavsko k hranici s Jihočeským krajem. Mezi těmito stezkami jsou zeleně a žlutě značeny propojky.

A pokud chcete tip, kam byste určitě měli dorazit v koňském sedle, pak je to Šikland, westernové městečko Šiklův mlýn. Najdete v něm nejen repliku města z Divokého západu, ale také zoopark, stylové obchůdky, kavárny a unikátní aquapark s divokou řekou. V Chotěboři se zase můžete zastavit u velké sochy čerta hrajícího šachy. Připomíná místní legendu o poustevníkovi, který více než rok nepodlehl čertovi a přes strašlivá muka, kdy mu čert servíroval nejvybranější voňavé pochoutky, neporušil přísný půst.

Vysočina svým zvlněným terénem přímo vybízí k projížďkám na koni nebo na kole. Kraj je protknutý hrady, zámky, židovskými památkami, naučnými stezkami, turisticky atraktivními cíli. Prožijte nezapomenutelnou dovolenou v kraji, který ještě trochu čeká na objevení. Pokud přemýšlíte, kam vyrazit na prodloužený víkend, Vysočina je váš cíl.