Údolí Stubaital v Tyrolsku leží jen 10 minut jízdy autem od tyrolského města Innsbrucku, dvojnásobného hostitele Zimních olympijských her. Jeho součástí je pět lyžařských středisek včetně Stubaiského ledovce, který disponuje 108 kilometry sjezdových tratí jako žádné jiný ledovcový rezort v Rakousku a z celé oblasti je pro lyžaře tím hlavním lákadlem. Přezdívá se mu „království sněhu“ a jeho královskými klenoty jsou velmi široké, prašanem pokryté svahy, desetikilometrový sjezd Wild Grub'n, který vede z vrcholku ledovce až dolů do údolí, či nejvýše položená restaurace v Rakousku Jochdole (3 150 m).

Světově proslulý ledovec Stubai Gletscher patří k nejlepším ledovcům v Rakousku. Je celoročně v provozu a nabízí sjezdovky všech obtížnostních stupňů, i když převažují hlavně modré a červené tratě. Ze všech ledovců je nejlépe vybaven sedačkovými lanovkami, které přepraví více než 37 tisíc osob za hodinu. Plynulost dopravy z údolí na ledovec zajišťují dvě gondoly pro šest osob, které vás od parkoviště Mutterberg (1 750 m) vyvezou do stanice Eisgrat ve výšce 2 900 metrů. Odtud ještě můžete pokračovat osmimístnou kabinkou na samý vrchol ledovce (3 165 m) k restauraci Eisgrat. Kolem Eisgratu vede široká ledovcová pláň dolů k druhému hlavnímu bodu, Gamsgartenu.

Díky šestimístné sedačkové lanovce Fernau si můžete užívat sněhového království na pěti částech ledovce a objet jej dokola. Zpět dolů k parkovišti Mutterberg lze sjet z Fernau buď kabinovou lanovkou nebo neupravovanou a dosti krkolomnou sjezdovkou Wilde Grube, která je ovšem vhodná jen pro zkušené lyžaře. Nejprudší sjezdovkou v oblasti je Daunhill na Daunjochu, s maximálním sklonem 60 %, a za nejtěžší sjezdovou trať na ledovci je považován Schartenschuss o celkové délce 1 kilometru. Nejdéle, až přes půlnoc je osvětlena sjezdovka v Ochsenalmu. Na Daunferneru najdete speciální rychlostní trať, kde se měří čas.

I freerideři a paraglidisté si přijdou na své

Druhým nejvýznamnějším rezortem údolí Stubaital je Schlick 2000 nad vesničkami Fulpmes a Telfes, který má něco přes 20 kilometrů sjezdovek. Díky výjimečně příznivým sněhovým podmínkám je toto středisko vyhledávaným místem pro přípravu sjezdařů před začátkem sezóny. Vyniká dlouhým, pěkně zasněženým sjezdem do údolí a zábavním parkem na sjezdovce Sennjoch. Je nejspolečenštějším lyžařským střediskem v údolí, což podtrhuje velký počet horských chat, kde se dá dobře najíst a napít.

Malá a obzvlášť příjemná jsou lyžařská střediska Serles v Mieders a Elfer v Neustiftu. Zatímco středisko Serles je díky přehledným a nepříliš obtížným sjezdovkám známé jako ideální lyžařská oblast pro začátečníky, Elfer nabízí spíše náročnější svahy a u horní stanice Elferlifte startují paraglidisté a rogalisté.

Pro milovníky volného lyžování v hlubokém sněhu je tu k mání oblast zvaná Powder Department, zahrnující 15 prašanových svahů a vybavená kontrolními stanovišťmi, mapami pro freeridery, videozáznamy jízdy po jednotlivých trasách a doporučenými trasami, které lze stáhnout do navigací GPS.

Nejlepší středisko pro rodiny s dětmi

Už počtvrté vyhlásil lyžařský průvodce ADAC Ski Guide Stubaiské údolí za nejlepší rodinné středisko. V lyžařském táboře BIG Family na Stubaiském ledovci nebo v lyžařském táboře BIG Family Schlick 2000 s dětským areálem BIG Ron’s Kinderland se dětem láskyplně věnují a s humorem je učí základy lyžování. Na ledovci slouží dětem pro zábavu rozsáhlý dětský park s figurkami, překážkami a pojízdnými koberci, ale i mateřská školka nebo dětská restaurace, kde si mohou děti kromě oběda i hrát. K tomu přibývají certifikované hotely a jiná ubytovací zařízení, jejichž vybavení a uspořádání vychází vstříc dětským potřebám. Děti do deseti let v doprovodu rodičů mají skipasy Stubai Super do celého údolí zdarma, stejně jako pronájem vybavení v půjčovnách.

Novinkou a garantem lyžařské zábavy pro celou rodinu je sjezdovka BIG Family Funslope Eisjoch. Tato zábavná rodinná sjezdovka nabízí vlnovky, skoky, malé překážky a klopené zatáčky. Kromě toho je tato kilometr dlouhá rodinná skicrossová trať lemována pohádkovými postavičkami, které povzbuzují šikovné lyžaře.

Teenageři se mohou vyřádit na kratičkém ledovci Gaisskarferner ve výšce nad 3 000 metrů ve velkém snowparku Moreboards Stubai Zoo, který se v poslední době vyšvihl mezi nejlepší svého druhu v Evropě. Zdejší sluneční svah boduje velkým počtem drah pro začátečníky i pokročilé s mnoha můstky různých velikostí a zábavnými trasami pro snowboardisty i akrobaty na lyžích.

Nejzábavnější alpský areál

Stubaiské údolí získalo ještě další primát – pro vysokou kvalitu poskytovaných služeb mu ADAC udělil pečeť „nejzábavnější skiareál Alp“. Nabídka zábavy je vskutku ohromující, stačí si vybrat. Je tu k dispozici 130 km denně upravovaných běžeckých stop a 75 km upravených stezek pro pěší zimní turistiku. Celých 60 kilometrů sáňkařských drah s 11 trasami je zárukou veselého sáňkování ve dne i v noci. Majitelé skipasů mají bezplatný vstup do plaveckých bazénů v Neustiftu a Fulpmes. Horští průvodci nabízejí všem zájemcům kurzy ve vyhledávání osob zasypaných lavinami, v lezení na ledových stěnách a létání na Flying Foxu. Místní elektrická železnice Stubaitalbahn, postavená v roce 1904, vás vezme na projížďku údolím a doveze až do Innsbrucku.

Jakmile na ledovec padne první sníh, začínají ve Stubaitalu zábavné akce všeho druhu a pokračují až do konce zimní sezóny. Zahajovací akce a pravidelná večerní show se odehrávají ve středisku Schlick 2000 nebo u lanovky na Sonnenberg v Mieders. Hry a zábavu i se spoustou překvapení slibuje BIG Family Sněhový festival na Stubaiském ledovci nebo BIG Ronův dětský festival ve středisku Schlick 2000. Milovníci kulinářského umění se najdou v programu gurmetského večera Dine & Wine na ledovci, nebo si obstarají vynikající produkty domácí výroby při pravidelně konaném Stubaiském selském trhu v Neustiftu. Navíc při ledovcovém SportScheck Testivalu na Stubaiském ledovci si lze otestovat a vypůjčit nejnovější lyžařské vybavení.

V řadě horských restaurací na Stubaiském ledovci se šikovní šéfkuchaři postarají o gurmánské zážitky svých hostů. Pokrmy tu připravují z kvalitních a čerstvých surovin. Exkluzivní nabídka podniku Schaufelspitz garantuje prvotřídní labužnické hody, vždyť útulná stylová restaurace byla už dvakrát oceněna gastronomickým průvodcem Gault Millau. Ve značkové restauraci Eisgrat se zase specializují na těstoviny, neboť je zde přímo vyrábějí, v nejvýše položené manufaktuře na výrobu nudlí na světě. Rozhodně si také nesmíte nechat ujít jedinečný výhled až k italským Dolomitům z nejvýše položené lyžařské restaurace v Rakousku Jochdohle (3 150 m).

Ceny skipasů

Stubaier Superskipas

opravňuje k lyžování ve všech těchto střediscích, k využívání skibusů a k návštěvě krytých bazénů ve Fulpmes a Neustift.

 

ceny v euro

2 dny

 

3 dny

4 dny

5 dnů

Dospělí

90,00

126,00

159,00

191,00

Děti

45,00

63,00

79,50

95,00

 

Slevy

Děti do 10 let zdarma

Děti 10–14 let – 50%, mládež 15–18 let – 30% a senioři od 65 let –15%

Pro skupiny na každých 10 osob platících v tarifu pro dospělé 1 permanentka zdarma

Při platbě skipasu kartou MasterCard® nebo Maestro® v jedné z oblastí tyrolských ledovců - Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai a Hintertux - předložte voucher na pokladně a 10% sleva je vaše!

Aktuální sněhové podmínky

Výška sněhu nahoře   210

Výška sněhu dole       20 cm

Kvalita sněhu nahoře: prašan

Doporučená trasa

Praha, Plzeň, Rozvadov, CZ/D, Regensburg, Mnichov, D/A, Innsbruck, směr Brenner, dálniční sjezd Stubaital, Mieders, Telfes, Fulpmes, Neustift, Milders, Schaller

Vzdálenost: 560 km

Mohlo by vás zajímat

Stubaital (1 750 – 3 200 m):

Sjezdovky: 43 km modrých, 36 km červených, 27 km černých

Vleky a lanovky: 5 kabinových, 7 sedačkových, 11 vleků

 

Schlick 2000 (1 000 – 2 300 m):

Sjezdovky: 10 km modrých, 7 km červených, 1 km černých

Vleky a lanovky: 2 kabinové, 5 sedačkových, 1 vlek

 

Serles (952 – 1 641 m):

Sjezdovky: 0 km modrých, 6 km červených, 2 km černých

Vleky a lanovky: 0 kabinkových, 3 sedačkové, 1 vlek

 

Elfer (1 000 – 2 080 m):

Sjezdovky: 2 km modrých, 2 km červených, 3 km černých

Vleky a lanovky: 0 kabinkových, 3 sedačkové, 2 vleky