Paříž

Město nad Seinou uspokojí milovníky umění, historie, ale i gastronomie a kavárenského života. V pasážích tu najdete antikvariáty, obchůdky a nespočet kaváren, cukráren a bister.

Co vidět: Eiffelova věž je poviností, na město je ale krásný výhled i z věže Montparnasse. Po prohlídce katedrály Notre Dame sejděte dolů k Seině a dojděte až k mostu Sully. Vystupte na nábřeží a vejděte na střechu Institut Du Monde Arabe, kde vás bude čekat dechberoucí vyhlídka na katedrálu a 1286132:gallery:true:truepravý břeh.

Kde nakupovat: Neměli byste opomenout slavný obchodní dům Galeries Lafayette na bulváru Haussmann. Pařížanky rády nakupují v okolí kostelů St. Germain a St. Sulpice v okolí ulic Bonaparte, Rue Du Four a Rue Du Rennes. Jestli hledáte extravagantní model, zamiřte do obchůdků ve čtvrti Marais. Neopakovatelnou atmosféru mají pařížské trhy konající se o víkendu dopoledne. Najdete tu záplavu květin, čerstvých farmářských potravin, sýrů a vín všeho druhu.

Co ochutnat: Pokud máte rádi drůbež, nevynechejte konfitované kachní stehno. Oblíbené je tu jehněčí maso a dary moře. Jestli vám stačí polévka, určitě si dejte cibulačku nebo humrový krém. K Paříži neodmyslitelně patří barevné makronky, které tu najdete v každé kavárně.

Tip na zájezd: hotel Hilton La Defense, 24.5. - 26.5., 9904,- Kč

Řím

Historické město je klenotem italského umění a sakrálních památek a zároveň mezníkem v dějinách nejen samotné Itálie, ale celé západní kultury. Úzké dlážděné uličky, antické ruiny a sloupy, fontány a spousta malebných zákoutí, na každém kroku je tu co objevovat.

1286138:gallery:true:trueCo vidět: Coloseum, kde v dávných dobách bojovali gladiátoři. Projděte se po náměstí Piazza de Spagna a v podzemních chodbách kostela S. Nicola in Carcere. Udělejte si pár fotek u slavné fontány di Trevy a pak se vypravte do Vatikánu, kde je Sixtinská kaple, kterou vymaloval Michelangelo.

Kde nakupovat: Obchody všeho druhu najdete třeba v budově nádraží Termini, v okolí náměstí Campo dei Fiori a Piazza Navona.

Co ochutnat: Specialitou jsou tenké telecí plátky s parmskou šunkou a šalvějí nebo dušené artyčoky s mátou a česnekem. A učitě si dejte poctivé italské espresso.

Tip na zájezd: hotel Blu Roma, 25.4. - 28.4., 10 990,- Kč

Barcelona

Katalánská metropole je fascinující místo, kde se setkává středověk s modernou, moře s horami, tradice s nejnovějšími trendy v architektuře, módě a designu.

Co vidět: Interiéry Gaudího paláců a nedokončenou Gaudího katedrálu Sagrada Familia. Vyjeďte si na kopec Tibidabo a pokochejte se nádhernými vyhlídkami na celou Barcelonu a okolí. Nevynechejte ani známý bulvár Las Ramblas.1286161:gallery:true:true

Kde nakupovat: V neděli mají obchody většinou zavřeno, výjimku najdete v ulici Ciutat Vella, kde jsou krámky s oblečením, suvenýry a menší supermarkety. Otevřený je i obchodní dům Maremagnum na konci oblasti přezdívané The Ramblas.

Co ochutnat: Jedoznačně tapas - jednohubky v podobě krevet, salámů, oliv, sýrů, bagetek a dalších dobrot. Skvělá je taky tradiční paella - pokrm podobný rizotu, Katalánci ho jedí s mořskými plody a majonézou.

Tip na zájezd: Barcelona, 6. až 9. 6., Rafael Badalona ****, 11 756 Kč

Londýn

Na vzhledu Londýna se podepsalo 1000 let britské monarchie. Londýn je neuvěřitelně proměnlivý, a přesto lpí na tradicích, například královna musí stále ještě žádat o povolení, když chce vstoupit do chráněné (buržoazní) čtvrti londýnského City.

Co vidět: Ve vládní čtvrti Whitehall jsou rozmístěny nejdůležitější úřady, ministerstva a slavná věž Big Ben. Návštěvník Londýna by neměl opomenout prohlídku Buckinghamského paláce, královského Toweru,

Velká Británie
Autor: archiv
Westminsterského opatství či náměstí Piccadilly Circus. Za kulturou se vydejte do Národní galerie, Britského muzea. Pro otrlé je i Muzeum mučení.

Kde nakupovat: Na Oxford Street najdete obchoďák Selfridges, poblíž Marble Arch Redchurch Street zase obchodní dům Flagshipstore, a za návštěvu stojí i prosluslý obchodní dům Harrods.

Co ochutnat: Typické sendviče a obložené toasty, k tomu si dejte černý čaj s mlékem a když to stihnete o páté odpolední - amosféra bude dokonalá! V téměř každém stánku si za pár liber koupíte typickou smaženou rybu s hranolky, zalitými octem.

Tip na zájezd: Londýn 16. 5. až 19. 5. CK Alexandia, Hotel Days London South Ruislip, 12 888 Kč

Poznámka: Ceny za jednu osobu zahrnují leteckou dopravu, ubytování **** hotelech, snídani, veškeré taxy, transer z a na letiště, služby průvodce. Pobyty můžete zakoupit u CK Neckerman.