Mauzoleum V. I. Lenina. Bizarní, ale obrovský tahák pro většinu turistů, kteří do Moskvy dorazí. Vystojíte si frontu, ale ta je kratší než kdysi. Co za ni může, zjistíte záhy. Hned u vchodu vás čeká důkladná bezpečnostní prohlídka. Hlavně fotoaparáty a mobilní telefony musejí zůstat před vchodem v úschovně. Za vstup do mauzolea se neplatí nic, nicméně poměrně velký peníz utratíte právě za úschovné.

Etiopie: To jsou místa, kterým vládnou opice nebo místní děsivé kmeny

A pak už míříte do nitra mauzolea. Nepočítejte ale s tím, že si nasvíceného Lenina důkladně prohlédnete. Jde se ve skupince a zastavení není možné. Všude jsou strážní, kteří pomalé turisty popohání. Všechno tak trvá jen několik málo minut. Není se čemu divit, že se množí spekulace o tom, že ve skleněné rakvi leží jen vosková figurína.

Kreml – sídlo ruské moci

Mauzoleum je významnou, ale rozhodně ne jedinou dominantou Rudého náměstí. Vine se podél něj i vysoká červená zeď, za kterou leží Kreml, sídlo ruských panovníků. Mnozí tvrdí, že název náměstí je odvozený právě od barvy červených cihel, nicméně název „Krasnyj“ v překladu neznamená pouze „Rudý“, ale i „Krásný“ – a teď ať si člověk vybere…

Rudé náměstí v Moskvě, symbol metropole a dávno skončených časů
Autor: ESO travel

Původně byl v místech, kde dnes Kreml stojí, jehličnatý les. Ten ale padl už ve 14. století, kdy zde začaly vznikat první stavby. Ty jsou dnes prakticky nedobytné. Chrání je totiž právě červená zeď, která má na délku přes dva kilometry, výšku místy až 19 metrů a šířku 6 metrů. Stalin za ně téměř nikoho nepouštěl. V roce 1990 pak byl celý komplex, jako vůbec první ruská stavba, zapsaný na seznam UNESCO.

Třetí dominantou Rudého náměstí je potom chrám Vasila Blaženého. Původně byl bílý se zlatými kupolemi, v 18. století ale dostal rudý nátěr a zlaté kupole vystřídaly pestré barvy. Vstoupit se dá i dovnitř, ale nutno poznamenat, že vnějšek interiéry předčí.

Ve stínu Stalinovy katedrály

Moskva a vůbec celé Rusko má za sebou 70 let trvající „komunistický experiment“, který se samozřejmě odrazil i na místní architektuře. Nutno ale podotknout, že šedé stavby z centra Moskvy pomalu mizí. Moskva se v posledních letech mění doslova před očima.

Po stopách slavných filmů: Kde se točil Jurský park a kde Trosečník?

Nicméně i tak tady stále zůstávají desítky staveb z období vrcholného stalinismu, které dnes budí rozporuplné pocity. Patří mezi ně i takzvané „Stalinovy katedrály“, popřípadě „Stalinovy dorty“, jak jim někteří také říkají.

Kreml je odnepaměti baštou ruských panovníků, dnes zde má své sídlo i prezident
Autor: ESO travel

Jde o sedm výškových budov, ve kterých se snoubí neoklasicistní a gotické prvky a které jsou dodnes „krásným“ příkladem socialistického realismu v architektuře. Asi nejznámější je komplex Lomonosovovy university na Vrabčích horách, který naráz pojme devět tisíc studentů.

Zažijte noc v hotelu Ukrajina!

V jedné ze „Stalinových katedrál“ můžete dokonce i strávit prodloužený víkend. Od roku 1957 se na břehu řeky Moskvy tyčí k nebi, kterému kdysi chtěli mocní komunističtí funkcionáři poručit, 171 metrů vysoký hotel Ukrajina. Ten se dost často stává útočištěm i českých turistů, kteří se vydají objevovat Moskvu v rámci prodloužených eurovíkendů.

Pravoslavné chrámy jsou často nákladně zdobené, zlaté kupole jsou poznávacím znamením většiny z nich
Autor: ESO travel

Ty organizují některé české cestovní kanceláře a turisté mají možnost za tři dny poznat to nejtypičtější, co ruská metropole může nabídnout. A že toho není málo!

Čtěte i další zajímavé články:

Boháči mají nový hit. Glamping, kempování v luxusních stanech za statisíce.

Nejtajemnější místa planety: Přistáli v Oblasti 51 mimozemšťané?

Noc ve zlatě za dva miliony: Jak vypadají nejluxusnější hotely planety?

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Ruska.

Eurovíkend v Moskvě

Z komunismu do kapitalismu. Tato mimořádná nabídka ve spolupráci letecké společnosti ČSA a cestovní kanceláře ESO travel je podmíněna víkendovým pobytem.

 

Autor: ESO travel

Transibiřská magistrála

Moskva - Yekaterinburg -Ulan-Bator (Mongolsko) – Peking (Čína). Projeďte se slavnou železniční tratí, která vede Sibiří a poznejte krásy Ruska, Mongolska a Číny.

 

Autor: ESO travel

Eurovíkend v Petrohradě

Výkladní skříň ruského národa. Zde se psaly dějiny. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka a další památky určitě stojí za návštěvu.

Autor: ESO travel

Lucie Štěrbová & ESO travel