Snad všude v rakouských Alpách dnes najdete pro dětské lyžaře uzpůsobené sjezdovky a vleky. K tomu přibývají lyžařské školy a školky i dětské kluby, kde si děti mohou spokojeně hrát, zatímco jejich rodiče se opalují venku na terase nebo sviští dolů po sjezdovkách. V Rakousku dokonce zavedli pečeť kvality pro optimální dohled nad dětmi při zimních pobytech, nazvanou „Vítejte, začátečníci“. Ta mezi jiným garantuje volný vstup na dětská hřiště, celodenní péči o děti, ať už s lyžováním nebo bez, a tematicky zaměřené školky, mající svého maskota. Dosud tuto pečeť kvality obdrželo 15 lyžařských areálů, mezi nimi třeba Zimní sportovní středisko Kasberg, „Lars the Polar Bar" v Au-Schoppernau ve Vorarlbergu, Zimní ráj v Hochkönig, Rauris-Hochalmbahnen v Salcbursku nebo Kreischberg a Stuhleck ve Štýrsku.

Na děti pamatují také restaurace nabízející dětská menu a speciální pokrmy pro děti a rovněž hotely s pokoji zařízenými na míru pro rodiny s dětmi. Lyžařská střediska si rovněž rodiny předcházejí speciálními slevami či úlevami pro nejmladší lyžaře. Největšími lákadly jsou ovšem nejrůznější atrakce a zábavní parky pro děti, kde se ti nejmenší mohou dosytosti vydovádět bez toho, že by totálně vyčerpaly své rodiče.

Rodinný lyžařský areál Weissensee, Korutany

Díky lehkým a středně náročným sjezdovkám je tento areál vhodný jak pro děti, tak pro začátečníky a pro ty, co upřednostňují pohodlné lyžování bez stresů. Jezdí tu pět lyžařských vleků do výšek mezi 930 a 1 324 metry nad mořem a k dispozici je tu na 50 kilometrů sjezdovek. Pravý ráj tu najdou i milovníci bruslení, neboť zdejší jezero Weissensee se může pochlubit největším přirozeným ledovým povrchem v Evropě o ploše 6,5 km2  a s okružní jízdou po obvodu dlouhou až 25 kilometrů.

Pro rodiny s dětmi středisko nabízí speciální atrakce, jakým je třeba měřící medvídek Meterix, jehož prostřednictvím můžou rodiny na své děti získat zajímavé slevy. Čím totiž jejich potomek méně měří, tím méně za něj rodič zaplatí. Tím největším hitem pro děti je tu ovšem Dětský lyžařský svět s lyžařskou školou a dětským klubem, jemuž vládne všudypřítomný maskot jménem Bobo. Ten děti doprovází při jejich prvních lyžařských pokusech a dělá vše proto, aby se výuka lyžování pro ně stala zábavou.

Rodinný lyžařský areál Weissensee, Korutany
Autor: Reprofoto carinthia.at

Dětská lyžařská houpačka a dobrodružný parkur, Riesneralm

Riesneralm je malý kopec s velkými sjezdovkami nad střediskem Donnersbachwald v bočním údolí nedaleko Schladmingu. Jen tři sedačkové lanovky obsluhují 30 km sjezdovek, rozdělených do sedmi hlavních tratí a jejich drobných variant. Zdejší areál nabízí vše, co si jen může lyžař přát – přehledné carvingové i členitější červené sjezdovky, závodní černou sjezdovku a také freeride na odvrácené straně hory, která je porostlá rajským lesem, jemuž místní říkají malý Arlberg.

Dole v údolí, přímo u hlavního parkoviště se nachází velmi rozsáhlá cvičná louka tvořící malou dětskou lyžařskou houpačku, první svého druhu, která v Rakousku vznikla. Její raritou je nejdelší pásový vlek, který dopraví vaši drobotinu na vrchol snadno, pohodlně a bezpečně. Kromě toho se tu dětí povozí na posuvném koberci nebo se svezou v kodrcavém vláčku a zažijí spoustu zábavy v dobrodružném parkuru a na překážkové dráze.

Mezi českými lyžaři je Riesneralm prakticky neznámý, na rozdíl od nedalekého rušného a rozsáhlého Schladmingu nebo podobně malého Tauplitzu. Přitom ani o víkendech tu neuvidíte přelidněné svahy.

Dětská lyžařská houpačka a dobrodružný parkur v areálu Riesneralm
Autor: Reprofoto geomix.at

Wilder Kaiser-Brixental, Tyrolsko

Největší rakouský lyžařský komplex, který patří k těm nejlepším na světě, nezaostává ani v nabídce pro začínající lyžaře. Vybrat si tu můžete ze 13 lyžařských škol. Jedna z nich má svůj cvičný areál přímo na vrcholku Brandstadl a vyniká inovativním přístupem k výuce dětí. Ti nejmenší začínají na patentovaných lehoučkých lyžích, které se nasazují na běžné boty. Brzdit pluhem se učí malí lyžaři v mírně svažitém, úzkém koridoru s postranními madly, jichž se mohou přidržovat a cítit se tak bezpečněji. Své dovednosti si mohou později otestovat na mírné školní sjezdovce, která vede lesem. Na jižním svahu Brandstadlu se rozkládá široká carvingová louka s pohodlnou sedačkovou lanovkou, jejíž nástupiště je speciálně upravené pro malé děti. Aby si mohli rodiče užít zimní sportování jen ve dvou, je pro ty nejmenší už od 9 měsíců jejich věku zajištěno profesionální hlídání.

Největší rakouský lyžařský komplex Wilder Kaiser-Brixental, který patří k těm nejlepším na světě, nezaostává ani v nabídce pro začínající lyžaře.
Autor: Reprofoto wilderkaiser.info

Tannheim Tal, Tyrolsko

Jedno z nejkrásnějších vysokohorských údolí v Evropě nabízí pestré lyžování a spoustu zábavy především rodinám s dětmi. To platí hlavně o středisku Jungholz, kde převažují mírné sjezdovky, ideální pro lyžařské začátky, a kde děti vyvážejí bezpečně na kopec speciální dětské vleky a dopravníkové pásy. O trochu vzruchu se tu postarají obří slalomová sjezdovka, svah s boulemi a obří tubusová skluzavka. V údolí se navíc rozkládá indiánská vesnička Siouxů se dvěma pohádkovými a prohřátými iglú a do doby kamenné děti zavede Snow park plný pravěkých zvířat včetně obrovského mamuta.

Lyžařský ráj pro děti v areálu Tannheim Tal
Autor: Reprofoto tannheimertal.com

Serfaus-Fiss-Ladis, Tyrolsko

O malé lyžníky se tu starají s mimořádnou péčí, a jistě právem tento resort dostal přízvisko nejlepší lyžařská destinace pro rodiny s dětmi v Alpách. Atrakcí a zábavy pro děti tu najdete bezpočet, ať je to obrovské lyžařské hřiště Kinderschneealm, dětský svět Berta's Kinderland, Murmlipark, vesnička Igloo nebo zážitkové trasy Murmli Trail či Dino Forest s hýbajícími se zvířátky a strašidly. Medvědí sjezdovku na svahu Alkopfu lemují ze dřeva vyřezávání medvědi a vstup na ni vede skrze rozevřenou tlamu jednoho z nich, který dokonce pozdraví malé lyžařem zabručením. Koho by nebavilo lyžovat, může si zadovádět na některém z tobogánů nebo na sáňkařských drahách, a kdo by z dětí potřeboval smělejší výzvy a trochu dobrodružství, toho zase uspokojí dětský cross park a snow park se slalomem, skokánky a dalšími překážkami.

Dopravní raritou této oblasti, která stojí za zmínku, je metro v Serfausu. Jedna z nejunikátnějších podzemek na světě, která je dlouhá 1 280 metrů a má čtyři stanice, sváží lyžaře k nástupním stanicím lanovek. V celém Rakousku je to po Vídni druhé a zatím poslední metro.

Vstup na Medvědí sjezdovku v areálu Serfaus-Fiss-Ladis vede chřtánem medvěda
Autor: Reprofoto alpina-serfaus.at