1. Nissan Juke

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Nissan se vážně nebojí netradičních tvarů. Jeho městský crossover s názvem Nissan Juke rozhodně není šedá myška. Někdo jeho vzhled šmahem zavrhne, ale proč se neodlišovat? Mezi zaparkovanými auty ho jistě poznáte na první pohled. Cena je zatím tajemstvím, ale že bude mít pohon všech čtyř kol, na výběr tři motory a na trh se dostane na podzim, to už je fakt.

2. Ducia Duster

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

SUV pro každého, tak by se mohlo říkat novince od Dacie. Čtyřkolka, kterou v Dacii Duster najdete, pochází od Nissanu. Jeho tvary slibují, že ho můžete vzít i do terénu. S trochou bláta počítají i nelakované části nárazníků a velká kola. Zákazníci se na SUV od Dacie mohou těšit v červnu. Cena by mohla být kolem 300 000 Kč.

3. Opel Meriva

opel
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Na stánku Opelu letos byl magnetem Opel Meriva a jeho zadní dveře, které se otvírají v protisměru. Každý si chtěl vyzkoušet, jak to funguje, takže o srážky hlav nebyla nouze. A zkušenost Blesk.cz? Třeba mamka, která chce usadit dítě dozadu, bude nadšená – prostě dveře otevře jako dvoukřídlou skříň. Jaké to ale bude, pokud řidič i ten za ním budou chtít naráz vystoupit? Opel Meriva na trh dorazí v létě.

4. Hyundai koncept

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Koncept i-flow je jak vystřižený z sci-fi filmu – vzpomínáte na tekutý kov, ze kterého byl Terminátor? Tak právě ten má připomínat karoserie s vodou ředitelným lakem. Hladké aerodynamické tvary a první hybridní pohon kombinovaný s dieselovým motorem 1.7 slibují spotřebu tři litry a emise 85 gramů na kilometr.

5. Mazda 5

mazda
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Až sedm dospělých se v pohodě vejde do Mazdy 5. Charakteristické jsou i zadní posuvné dveře. Pod její kapotou najdete nový zážehový čtyřválec s objemem 2 litry a systémem stop start. Na výběr je i zážehová osmnáctistovka s výkonem 115 koní.

6. Kia Sportage

kia
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Kia vsadila na to, že nová Kia Sportage je nekonfliktní a na první pohled líbivé auto. Nabídne zavazadlový prostor o objemu 564 litrů. V počáteční nabídce jsou jen dvoulitrové čtyřválce, ale ve výhledu by se měla paleta motorů rozrůst o 1,6 GDI a 1,7 CRDi. Pohon všech kol budou mít jen modely s dvoulitrovým motorem.

7. Renault wind

renault
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Malé kabrio od Renaultu se jmenuje v překladu vítr – Wind. Zaujme hlavně elektrickou sklapovací střechou, která v zadní části vozu zmizí za 12 vteřin. Ať je střecha kdekoli, můžete využít kufr o velikosti 270 litrů. Je dlouhý 3,83 metru. Na trh přijde v červnu letošního roku.

8. Toyto auris

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Toyota ve světové premiéře nabídla Toyotu Auris Hybrid Synergy Drive, tedy další auto na hybridní pohon. Nabídne velmi nízké emise – méně než 99 g na kilometr. Jeho čelní partie se trochu »rozkročily«, díky nové masce chladiče vypadá moderněji a světlomety mu dodaly na dynamice. Změn doznala i zadní část – ta je víc »svalnatá«.

9. Alfa Romeo giulietta

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Sexy italská kráska Alfa Romeo Giulietta vychází tvarově z veleúspěšného modelu vozu Competizione. Alfa Romeo v ní nabídne svůj systém DNA, kterým se přepínají tři různé jízdní režimy – ovlivňují chování motoru, řízení i stabilizačního systému. Při pohledu na tuhle alfu se vám zrychlí tep, aniž byste věděli, že nabízí i nový motor s výkonem 235 koní.

10. Ford Focus

auto
Autor: ČTK, Renata Vyšínová

Nový Ford Focus se bude vyrábět od konce letošního roku. Na stánku Fordu bylo k nepřehlédnutí combi. Nabídka motorů pro focusy bude startovat s benzinovou 1,6 s výkony 150 a 180 koní. Nafťáky stejného objemu budou k mání ve výkonových verzích s 65 a 115 koňmi. V nabídce budou i dvoulitrové turbodiesely, které mají 136 a 163 koní.