Na startu byl Mareš ambiciózní kluk, který dostal šanci v rádiu Evropa 2. Byl vděčný za každý kšeft. Showman večírků, příležitostný DJ, konferenciér podnikových mejdánků. Samozvaný raper, Pán kožichů. Ukřičený kluk se vzrůstající popularitou. Čím víc jeho věhlas stoupal, tím víc řval. Televizní Bigh Brother, SuperStar. Promo akce, firemní akce. Vesnické diskotéky. Zaplněný diář, kolotoč práce, honění mamonu.

Turbo selanka

Takovou jízdu si Mareš dává deset let. Za účasti únavy i euforie. V kulisách luxusu a bulvárních skandálů. Rande s děvenkami na benzínkách, nějaký ten životabudič ve společnosti, kde na nohy staví ledacos. Doma žena Monika s dvěma malými syny. Začala s ním chodit, když nastoupil do Evropy 2. Oba mladí, nadějní, na prahu kariéry ve stejném rádiu. Ona se jevila schopnější, hvězdou se stal on.

Žili spolu sedm let, pak přišel syn Jakub (4). Poté svatba, další synek Matěj (8 měsíců). Každá tahle akce vykryla nějaký velký průšvih: „Chci být s vámi, s tebou a kluky, miláčku.“ O avantýrách bývalého Pána kožichů si cvrlikali vrabci na střeše. Grandiózní statek, mega luxusní byt, vozový park přepychových auťáků… „Rád utrácím, chci mít to nejlepší,“troubil (a troubí) jak Pepin za komínem Leoš do světa. A Monika jeho excesy kryla jako příkladná manželka.

Manželství skončilo, idyla pokračuje

Dětmi, umělými ňadry a kabelkami Louis Vuitton klížené pohodě Marešových udělala konec až kráska od jihočeských rybníků Gabriela Dvořáková. Tenhle poměr byl příliš veřejný a dlouhý, aby se dal přehlédnout. Monice došla trpělivost, její hvězdný choť se z bytu, na nějž byl tak pyšný, pakoval. A ona i poté v rozhovoru pro média tvrdila, že jej miluje. Že potřebuje čas, aby se vybouřil. Uvědomil si, co chce.

Zdá se, že Mareš na to, co vlastně chce, konečně přišel. „Chci si užívat. Rodina a děti jsou stereotyp. A tak jsem udělal sobecké rozhodnutí. Protože život je jenom jeden a já si ho chci užít na sto procent," zdůvodnil táta dvou krásných kluků odchod z domova . A aby toho nebylo málo, dodal, že takhle bude rodině prospěšnější. „Každý, kdo v životě něco dokázal, byl hajzlík," uzavřel mudrlantskou zpověď pro magazín Elle Mareš, jenž se evidentně cítí být vyvoleným. Ten, kdo na Nově za tři roky moderování vydělá na patnáct miliónů, přeci výjimečný je.

Leoš i po opuštění rodinného krbu tvrdí, že jeho Monika je skvělá: „Strávili jsme spolu nádherných jedenáct let. Došli jsme ale na konec cesty.“ Přeloženo na začátek rodinné nudy…. A chválou s přáním všeho nejlepšího nešetří ani manželka na adresu chotě Mareše . O to víc, že se zamilovala a díky svému podnikateli prý konečně poznala, jak pořádný muž vypadá… Zdá se, že všichni jsou spokojeni a děti si mají kde hrát.

Pýcha přece předchází pád

Mareš začíná být utahaný, je ve smyku víc než dřív. Za problematické by se dalo označit i jeho moderování SuperStar s Adélou Banášovou. Jsou tu i nepřesvědčivé výkony na jiných akcích. Dost často se stává, že jeho vtípkům a narážkám obecenstvo nerozumí. Že by Mareš začínal požírat sám sebe? Sám sobě nestačit? A své výpadky svedl na rodinný život, který ubíjí? Má to svou logiku…

Leoš Mareš zatím vždycky nějak své průšvihy frajersky vykryl. A stále bere honoráře, jenž jej utvrzují, jak mimořádný je. Trochu Jagger, trochu Einstein od Berouna. Příběh Leoše Mareše začíná být dost smutný, i když on si to jistě nemyslí. Každopádně jeho existencionální teze jsou alibistické, neobratné, směšné. Nechci říkat pitomé. A je úplně jedno, zda byly proneseny pod vlivem samožerství, koksu nebo horečky.