Březen letošního roku znamenal v životě pana Dřízgy obrat. Manželka Nataša (†63) si zlomila kyčelní krček a po třech týdnech v nemocnici skonala. „Trápila ji i rakovina, rozlézala se jí po těle a taky jí vysychala šedá kůra mozková. Někdy byla úplně mimo, jako by už nedokázala uvažovat,“ říká vdovec.

Poprvé se Nataša Dřízgová zadlužila vůli synovi, který se rozvedl a neměl na alimenty. Manžel o tom nevěděl, ani o dalších půjčkách. Když začaly domů chodit obálky s fialovým pruhem, dozvěděl se všechno. „Půjčila si přes jednu svoji známou, dealerku různých finančních společností, několik set tisíc. Kvůli úrokům a penále se zvětšily několikanásobně. A tak jsem si půjčil i já – abychom splatili alespoň to nejnutnější, vytloukali jsme klín klínem,“ říká Jaroslav Dřízga.

Nakonec skončili v lednu 2014 u Krajského soudu v Ostravě, který určil jejich insolvenčního správce a současně stanovil, jakou částku jim lze ponechat na živobytí. Pan Dřízga kromě částečného invalidního důchodu 6 700 korun pobíral i výluhovou hornickou rentu 17 000. Z toho platili své dluhy, z důchodu manželky žili.

Po smrti ženy soud uznal v květnu 2017, že se finanční poměry pana Dřízgy podstatně změnily. Uložil insolvenčnímu správci, aby mu vyplácel 15 000 měsíčně. „Jenomže v září mi bude pětašedesát, půjdu do důchodu a ten budu mít jenom jeden – buď starobní, nebo invalidní – a o rentu přijdu. Jak a z čeho budu žít a splácet, netuším,“ krčí rameny zadlužený muž. „Podle zákona musím uhradit nejmíň 30 % pohledávek a já už jich splatil 53,55 %. Myslíte, že mám nárok na předčasné oddlužení?“ žádá o radu a pomoc ombudsmana Blesku.

Pan Dřízga bude muset počkat

„Oddlužení nebo osobní bankrot může být předčasně ukončen jen v případě, že dlužník splatí 100 % svých pohledávek, což není případ pana Dřízgy,“ vidí celou záležitost JUDr. Martin Šváb. Splacení 53,55 % pohledávek není rozhodující.

Podle něj totiž musí během insolvence dlužník splatit nejméně 30 % z dlužné částky, maximálně pak 100 %. Pokud u dlužníka dojde ke snížení příjmů a starobní důchod by nedosáhl ani výše nezabavitelné částky, měl by být ponechán dlužníkovi celý důchod, soudí doktor Šváb. „Pokud by pan Dřízga pobíral důchod a například zmíněnou rentu, oba příjmy by se sečetly a z nich by se vypočítala nezabavitelná částka. Ta by každý měsíc zůstávala dlužníkovi a zabavitelná část by šla insolvenčnímu správci, který by z této částky uspokojoval pohledávky věřitelů.“

Odváděné srážky se totiž podle zákona vždy počítají z aktuální výše příjmu – ať už jde o mzdu, starobní či invalidní důchod, podporu v nezaměstnanosti apod. „Takže až u pana Dřízgy dojde ke snížení příjmů, tj. až už nebude mít rentu, měl by opět zažádat u soudu o snížení splátek,“ uzavřel Martin Šváb.

Právník u soudu pomůže zdarma

Milí čtenáři, příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky. cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5–25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Na internetové adrese blesk.cz/pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník. www.blesk.cz/pravni-poradna

Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky.cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Na čísle 530 514 415 je připravena operátorka Vaše nároky.cz předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství. 530 514 415

Ornella Koktová promluvila o exekucích a dluzích svého manžela.

Video
Video se připravuje ...

Ornella promluvila o exekuci a dluzích manžela Kokty: Už začíná zase vydělávat! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
9 fotografií