"Plně respektujeme výsledek (referend v Luhanské a Doněcké oblasti) a řekli jsme, že politické prosazení toho, pro co občané jihovýchodní Ukrajiny hlasovali, musí být uskutečněno na základě jednání. Na rozbití (Ukrajiny) nemáme zájem," prohlásil Lavrov. Květnová referenda, ve kterých se obyvatelé dvou východních ukrajinských oblastí pod kontrolou proruských separatistů vyslovili pro nezávislost, Kyjev ani Západ neuznal.

Lavrov v diskuzi s mládežníky řekl, že Rusko kvůli ukrajinské krizi nestojí o konfrontaci se zahraničními partnery, ani o další vzájemné uvalování sankcí.

Bez dalších podrobností také uvedl, že rozhodnutí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) formálně označovat konflikt na Ukrajině za občanskou válku, nutí Rusko zaujmout vůči Ukrajině "postoje vycházející z mezinárodního práva".

Upozornil rovněž, že po chystaném druhém ruském humanitárním konvoji pro ukrajinský východ budou následovat další. "Jsem si jistý, že (druhý konvoj) nebude poslední, protože je tam třeba rozsáhlá pomoc," dodal.

První konvoj na Ukrajinu vjel bez povolení Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že o chystané druhé ruské koloně chce jednat se zástupci MVČK a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Kyjev první konvoj označil za ruskou provokaci a nyní žádá bezpečnostní záruky a dohodu o trase a rozdělování humanitární pomoci.