Manželku pohřešovaného Zdeňku Nárožnou prohlásil soud za mrtvou už v polovině září. V případě jejího muže musel vyčkat na rozhodnutí krajského soudu. "Krajský soud potvrdil mé rozhodnutí, zamítl tak stížnost pana Nárožného. Znamená to, že mohu v řízení pokračovat dál a nařídit jednání. Konat by se mělo na přelomu listopadu a prosince," řekl dnes ČTK Novák.

Pavel Nárožný už dříve tvrdil, že jeho otec mrtvý není a pobývá v Americe, soudu hodlal i poskytnout adresy. Pozůstalí však tuto verzi u minulého líčení zcela vyloučili.

V případě pohřešované Zdeňky Nárožné soud určil jako datum jejího úmrtí 8. listopad 2009. Jde o dobu, kdy byli podle obžaloby manželé zavražděni. Soudce tehdy poukázal mimo jiné i na závěry znalce, podle kterého bylo na místě činu nalezeno rozsáhlé krevní tratoliště a napadení lidé bez pomoci nemohli přežít. "Oba poškození jsou mrtvi, byli zavražděni, krajský soud vylučuje jakoukoliv pochybnost," dodal soudce.

Prohlášení okresního soudu má dopad především na život pozůstalých. Rodina může poté nechat vystavit úmrtní list. Ten pak umožní například dědické řízení.

Z vraždy obou manželů, jejichž těla se dosud nenašla, byl obžalován Pavel Nárožný se svou matkou Hanou, která během procesu zemřela. Kauzou se už soudy zabývají několik let. Krajský soud v září potřetí muže zprostil obžaloby. Už dříve přitom uvedl, že za jejich smrt je odpovědný on a jeho matka, nepodařilo se však prokázat, jak se na vraždě podíleli. V posledním případu se na zproštění Nárožného podepsalo nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně postupu při ohledání místa činu. Soudce uvedl, že tím přišel o podstatnou část klíčových důkazů. Případ znovu míří k vrchnímu soudu, žalobkyně se odvolala.