Snížená míra globální nerovnováhy by měla v příštích letech přetrvat, předpověděl fond. Upozornil ale na některé země, jejichž deficit běžného účtu by se mohl ve zbytku tohoto desetiletí zvyšovat, což může jejich ekonomiky ohrozit náhlým zvratem v přílivu kapitálu. Podle MMF jde například o Brazílii nebo Turecko.

V letech před finanční krizí let 2007-2009 se mnozí investoři a vládní činitelé nejvíce báli rostoucích nerovnováh v obchodu mezi Spojenými státy a Čínou, která je největším věřitelem USA. Vládly obavy, že země s vysokými deficity v čele s USA ohrožuje hrozba prudkého a náhlého zvratu v tocích kapitálu, pokud investoři ztratí důvěru ve zdraví těchto ekonomik a jejich schopnosti splácet závazky. Kdyby se investoři od takových zemí odvrátili, vedlo by to k pádu jejich měn a ke krizi.

Po krizi, která vznikla z úplně jiných příčin, pověřila skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 měnový fond, aby posílil monitorování světové ekonomiky a náležitě varoval před nebezpečnými nerovnováhami.

"Zmírnění rozsáhlých nerovnováh v kapitálových tocích snížilo systémová rizika pro globální ekonomiku," konstatoval MMF. Nerovnováhy se podle zprávy nyní už také méně koncentrují ve velkých ekonomikách, tedy v USA s deficity a Číně a Japonsku s vysokými přebytky. To také snížilo rizika náhlých zvratů v tocích kapitálu.

Podle fondu se z velkých světových zemí podstatněji zhorší v příštích letech vnější pozice jen Spojeným státům. I přesto je pravděpodobnost, že by americký dolar ztratil statut rezervní měny ještě nižší než před osmi lety, uvedl fond. Podle jeho údajů se dolar na rezervách centrálních bank ve světě podílel ve druhém čtvrtletí 60,6 procenta.