Marvel’s Spider-Man má vše, co má správná komiksová videohra mít. Hlavní hrdina v podobě Spider-Mana je neuvěřitelný sympaťák a hodně oceňuji, že se tvůrci zaměřili i na jeho lidskou a civilní stránku. Příběh je plný klišé a předvídatelných zvratů, ale přesto si ho dokážete užít od začátku do konce. Parkerovi skvěle sekundují známí padouši i vedlejší postavy.

Největší zábavou, která už sama o sobě přináší potěšení z hraní, je Spider-Manovo houpání na pavučinách a akrobatický pohyb po New Yorku. Parkour zvládá levou zadní a je rychlý jako střela. Postupem času získáte nové schopnosti a pavoučího muže posílíte. RPG prvky jsou příjemné a hráče motivují i k vedlejším aktivitám. Schopnosti a nové stylové kostýmy z různých Spider-Manových komiksů odemykáte za body.

Marvel’s Spider-Man pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

A ty získáte právě plněním nejrůznějších vedlejších úkolů jako náhodného potírání zločinu, likvidací nepřátelských základen, výzkumu v podobě plnění miniher, sbírání batohů po městě nebo focení jeho dominantních budov a staveb. Spousta nepovinných úkolů se však rychle okouká. Jejich náplň se totiž neustále opakuje. Bojový systém je uzpůsoben tomu, aby se mohl Spider-Man ohánět všemi směry a bojovat s početnou přesilou.

Trochu připomíná ten z konkurenční série Batman: Arkham, ale není tak propracovaný. Na druhou stranu je však přístupnější. A dojde i na kradmé útoky. Co však shazuje herní souboje, jsou trapné quick time eventy, které omezují bitvy na okoukané mačkání tlačítek zobrazených na obrazovce. V roce 2018 jde o velký přežitek, kterému se většina vývojářů již vyhýbá. Souboje s bossy jsou pak přesto napínavé a patří k vrcholům hry.

Marvel’s Spider-Man pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Postavíte se Kingpinovi, Shockerovi, Scorpionovi i dalším. Komiksoví fandové se budou tetelit blahem. Chválím, že známí tvůrci z Insomniac Games do hry zakomponovali i pasáže, v nichž si zahrajete i za Petera Parkera v civilu. A dokonce se chopíte i role jeho lásky Mary Jane Watson. V kůži investigativní žurnalistky si užijete plíživé pasáže, focení důkazů a odkrývání zločinu. Životnost hry je dlouhá. Marvel’s Spider-Man se prostě povedl.

Nemalou míru na tom má i skvělá grafika. Je vidět, že hra ždíme i z PlayStation 4 Pro maximum. Detaily na obličejích postav jsou neskutečné, textury prostředí ostré, a to i přesto, že hra běží pěkně rychle. Dohromady s dobře vyprávěným příběhem, který si nezadá ani s Marvelovkami z kina, je ze hry krásná podívaná. Potěší i české titulky. Jen je škoda, že nejnovější Spider-Manovo dobrodružství nepřináší nic nového ani neokoukaného.

Marvel’s Spider-Man pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Osm let starý Spider-Man: Shattered Dimensions (PS3, X360) se sice z dnešního hlediska novince pro PS4 rovnat nemůže, ale přinesl alespoň čtyři různé Spider-Many s vlastními styly hratelnosti. A i když jejich kostýmy zde jsou přítomné, hra postrádá nápaditost staršího dílu. Od Insomniac Games jsem možná čekal trochu více. I jejich šílený Sunset Overdrive, který je taktéž hrou v otevřeném světě, mi přišel nápaditější.

Pokud ale přistoupíte na hru, že Marvel’s Spider-Man je čistě mainstreamová a nekomplikovaná zábava, zažijete jeden z nejlepších herních zážitků letošního roku. Tato hra je cennou exkluzivitou pro konzoli PlayStation 4, kterou můžou příznivci ostatních herních mašinek jen závidět. Vůbec bych se nezlobil, kdyby měla hra velký úspěch a my se postupně dočkali i stejně povedených dobrodružství dalších hrdinů od Marvelu. Iron Man, Hulk nebo Thor ve stejné kvalitě? To by byla pecka.

Fotogalerie
86 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Komiksová videohra, jak se patří
Spider-Manovy schopnosti
Příjemné RPG prvky
Mnoho rozličných kostýmů
Dobře vyprávěný příběh
Napínavé souboje s bossy
Krásná grafika

Minusy:
Nic nového ve světě Spideyho videoher
Trapné quick time eventy
Vedlejší úkoly a aktivity se stále opakují

 

Infobox
Datum vydání: 7. září 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Insomniac Games
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky