Už to, že Gran Turismo Sport není řadový díl s číslovkou v názvu, dává tušit, že si tvůrci nechávají nějaké ty trumfy ještě v rukávech. Hra nabízí tři základní režimy – arkádu, sporty a kampaň. Velký důraz je kladen na online závodění, protože jedinou arkádu lze hrát plně offline.

Postup hrou je klasický. Hra vás nutí projít autoškolou, než se vrhnete na výzvy a mise. Oproti předchozím dílům však Gran Turismo Sport pokulhává v nabídce vozů. Těch je nyní pouze 167, což je oproti 1200 autům z šestého dílu opravdové zklamání. Alespoň že přibyly vozy značky Porsche.

Záběry z povedených závodů Gran Turismo Sport. Jen se podívejte na tu nádhernou grafiku.
Autor: Sony/Polyphony Digital
Tentokrát tedy není vaším úkolem mít co nejplnější garáž, ale stát se co nejzručnějším závodníkem. Konkurence na síti je nelítostná. Kvůli změně pojetí byl osekán i tuning, který s měněním pneumatik a polepů připomíná spíše nastavení než pravé úpravy. Co se kampaně týče, zkušení ji zvládnou dohrát za víkend.

I tratí ubylo. Tentokrát jich je pouze 17 a spousta starých známých chybí. Alespoň že je Nürburgring přítomen. I když lze jezdit ve dne i v noci, zmizela přítomnost dynamických změn počasí. V tomto směru je taktéž Gran Turismo Sport o jedno kolo pozadu před konkurencí.

Záběry z povedených závodů Gran Turismo Sport. Jen se podívejte na tu nádhernou grafiku.
Autor: Sony/Polyphony Digital
Co se ale samotného závodění a jízdy týče, jde o něco úchvatného. V tomto směru nelze Gran Turismu Sport vytknout zhola nic. Jde o propracovaný simulátor s mnoha nastaveními. Řízení každého vozu je odlišné. Úroveň propracovanosti je neskutečná. Absolutní top.

Hra ukáže i poškození vozů, ale maximálně do míry pomačkaných plechů. Celkově ale vypadá novinka od Polyphony Digital jako hra z nebe. Grafika je neskutečně nádherná. Jde rozhodně o nejhezčí závodní hru na PlayStation 4. Modely automobilů vypadají téměř jako skutečné vozy.

Záběry z povedených závodů Gran Turismo Sport. Jen se podívejte na tu nádhernou grafiku.
Autor: Sony/Polyphony Digital
Mají spoustu detailů, však se stačí podívat na palubní desky. Tratě jsou taktéž propracované. Když se zastavíte a použijete foto mód, uvědomíte si, že by fotografie ze spousty z nich šly použít na pohlednice. To vše na PlayStation 4 Pro v stabilních 60 snímcích za vteřinu s podporou HDR.

Framerate se sníží jenom v případě multiplayeru na rozdělené obrazovce. Jsme rádi i za tuto formu hry více hráčů. Stejně za lokalizaci v podobě českých titulků, která je pro domácí závodníky důležitá. Počeštění se vyplatilo. Lokalizace usnadňuje mnohá nastavení. A k tomu si připočtěte i realistické zvuky vozů, které jsou lepší než v dřívějších dílech.

Fotogalerie
51 fotografií
Gran Turismo Sport podporuje i virtuální realitu, ale ve formě „jen aby se neřeklo“. Nejde totiž o nic výjimečného. VR není implementována plně do hry, tento režim je spíše takovou ukázkou či technickým demem. Zaměření na online jízdy nemusí sednout každému, ale my jsme za Gran Turismo Sport rádi a už vyhlížíme v pomyslné zatáčce sedmičku.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Nádherná grafika
Propracovaný jízdní model
Realistické zvuky vozů
Super online závodění

Minusy:
Méně obsahu než dříve včetně aut a tratí
Chybí změny počasí
Podpora virtuální reality jen aby se neřeklo

 

Infobox
Datum vydání: 18. října 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Polyphony Digital
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: CZ titulky