Bylo, nebylo, za sedmero nebo kolika horami se nalézala Stříbrná Skalice. V ní žil, byl Jindřich – syn kovářův. Chtěl se naučit bojovat s mečem, ale otec byl proti. Nakonec se musel Jindra ohánět mečem více, než chtěl. Do Stříbrné Skalice vtrhla po smrti krále Karla IV. v dobách nejisté vlády Václava IV. vojska jeho nevlastního bratra Zikmunda společně s tatarskými Kumány.

Město společně vyplenili. Jindřich se stává svědkem zavraždění vlastních rodičů a vydává se na dobrodružství svého života. Tak začíná příběh Kingdom Come: Deliverance, jehož konce se hráč nedočká nikterak brzo. Naopak, jde o hodně dlouhý titul, jehož konce se hráč dočká po zhruba 50 hodinách usilovného hraní. A to není málo, to se cení.

Z dlouho očekávaného počinu vousáče Dana Vávry a jeho týmu Warhorse Studios jsme odehráli asi 20 hodin a více jsme už ani vidět nechtěli. Kingdom Come: Deliverance je RPG odehrávající v otevřeném světě o rozloze cca 16 kilometrů čtverečních. Jeho příběh začíná v roce 1403 ve Stříbrné Skalici, ale brzy se hráč v roli syna kováře Jindřicha vydá do dalších historických lokalit jako Sázava, hrad Talmberk nebo Rataje.

Historické Čechy jsou pro našince velmi, velmi atraktivní. Atmosféra na vás dýchá při každém kroku. S grafikou je to horší. Není to nic extra, zvláště u PlayStation 4 verze, kterou recenzujeme. Doskakují vzdálené i ne tak úplně vzdálené předměty. Na horizontu se tak objevují budovy, stromy, koně, ale i postavy. Takový voják se může objevit i bez hlavy, která mu pak doskočí. Při pohledu na textury si všimnete, že jsou rozmazané. Pokud chcete nejhezčí podívanou, sáhněte určitě po PC verzi.

Česká videohra Kingdom Come: Deliverance.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kingdom Come: Deliverance je hodně rozsáhlá a také dlouhá hra. Jako u každého pořádného RPG můžete očekávat tuny rozhovorů, které jsou občas vtipné, jindy užitečné, ale někdy i zbytečně zdlouhavé a nudné. Ale to prostě k RPG patří. Dialogy také rozhodují o vaší budoucnosti. Můžete při nich na postavy zapůsobit, naštvat je, nebo z nich získat důležité informace. Čím výřečnější budete, tím lépe.

Někdy ale slova nestačí, a tak do ruky budete muset chopit zbraně. Soubojový systém je ale poděs. Meči útočíte ve všech směrech kombinací bočních tlačítek a analogovou páčkou. Nejde o nic jednoduchého. Než vám přejde ovládání do rukou, uplyne pár hodin. Lze si na něj ale zvyknout. Jen bychom souboje označili spíše za realistické než zábavné. To samé platí i o střílení z luku. I když jsme zklamání z mnohého, hra nás přesto baví. Je to ale tím, že jsme Češi. A historické procházky či projížďky na koních si prostě užíváme.

Česká videohra Kingdom Come: Deliverance.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Může být tedy Čech při recenzování takové hry, u níž vás přepadají vlastenecké pocity, vůbec objektivní? Pokusíme se o to. Přehlédnout technické chyby prostě nelze. Hra je jimi totiž prošpikována více než tučný špekáček špekem. Od těch klasických jako zasekávání se o předměty nebo průhlednost textur, až po vážné, které ovlivňují hratelnost, a vy budete nuceni nahrávat i hodinu staré uložené pozice. Systém ukládání je totiž hodně netradiční a vtipný zároveň. Hra se ukládá sama v důležitých momentech, při přespání v ložnici nebo sejvovicí.

Sejvovice je alkoholický nápoj, po jehož vypití se hra uloží a vy budete chvíli silnější a výřečnější. Jako po skutečném alkoholu. Její používání je však zrádné. Jako při pití opravdového chlastu. Když jsme narazili na chybu, která způsobila oživení všech mrtvých, kteří najednou prkenně stáli, smáli jsme se. Když nám v jámě přestalo fungovat skákání a my byli uvězněni, nebo když vypadla možnost rozhovorů a nešlo tedy postoupit hrou dál, běsnili jsme. Nechápeme, jak se mohla hra v takovém stavu dostat na trh. Připadá nám, že Kingdom Come: Deliverance bude možná solidním titulem, ale až za nějakou dobu a po mnoha patchích později.

Fotogalerie
130 fotografií

P.S. I když jde o českou videohru, naleznete v ní pouze české titulky. Dabing je z ekonomických důvodů pouze anglický. I to je zklamání.

Dosavadní hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
Česká videohra odehrávající se v historickém Česku
Krásný a rozlehlý svět Bohemie
Jde zde o realističnost, ne fantasy
Člověk se může z ledasčeho vymluvit

 

Minusy:
Extrémní množství technických chyb
Ubíjející soubojový systém
Zdlouhavé až občas nudné

 

Infobox
Datum vydání: 13. únor 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1649 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: Warhorse Studios
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ + CZ titulky