Série Earth Defense Force je japonská šílenost, která možná sice většině hráčů plavících se po hlavním proudu nesedne kvůli své zběsilosti, hektičnosti a nonstop akční náplni. Ti, kteří si hoví v béčkových UFO filmech a asijských snímcích s přerostlými monstry, však budou jako doma. Earth Defense Force 2025 je ještě frenetičtější než kdykoliv předtím. Jde prostě o vrchol série!

Akční sci-fi sága Earth Defense Force přitom nebude v Evropě až tak okrajová záležitost. Pod různými názvy totiž vyšly na starém kontinentu všechny díly. Ten s letopočtem 2025 pokračuje v nezměněném herním konceptu »sejmi všechno, co nepochází ze Země« a přináší hned čtyři druhy vojáků, jejichž odlišnost přímo vyzývá k opakovanému hraní. A to se rozhodně vyplatí, při vyšší obtížnosti získáte z padlých nepřátel podstatně silnější zbraně.

Earth Defense Force se před vetřelci jen tak nedá.
Autor: Sandlot/D3 Publisher

Čtyři odlišné třídy vojáků

Ranger je klasickým vojákem, který se pohybuje po svých a ohání se nejrůznějšími zbraněmi, které hráč získává z padlých nepřátel. Od automatických pušek, odstřelovaček, brokovnic, přes laserové pušky, raketomety, granáty, až po speciální zbraně jako pavučinomet nebo bublinomet, který naopak zdraví. Wing Diver, jehož roli zastávají pouze ženy, může díky jetpacku létat a používá celou škálu elektrických a laserových zbraní založených na mimozemské technologii.

Air Rider je taktičtěji zaměřený. Dokáže přivolat k útoku na označená místa vzdušné bombardování, anebo na pomoc vozidla jako např. tank. Poslední Fencer v silném brnění patří k nejsilnějším. Ohánět se může až čtyřmi zbraněmi, mezi které patří ty nejsilnější kousky jako raketomet nebo rotační kulomet. Jeho poznávacím znamením je i obří kladivo, kterým drtí mimozemské keatury po desítkách. Všechny čtyři třídy vojáků jsou naprosto odlišné a hraní za ně poskytuje úplně jiný zážitek.

Gigantický pavouk ohrožuje město.
Autor: Sandlot/D3 Publisher

Mravenci, pavouci, vosy, roboti, létající talíře…

Při boji narazíte i na spřátelené jednotky EDF, které se k vám přidají, pokud se k nim přiblížíte a budou bojovat po vašem boku. Během neuvěřitelných 85 misí (!!!) v kampani narazíte na nejrůznější nepřátele obřích rozměrů. Od gigantických mravenců, pavouků, vos, přes roboty, vznášedla, létající talíře, až po gigantické draky, vesmírné lodě a další stvoření, na které budete zírat s otevřenými ústy. Počítejte také s tím, že se na vás budou hnát vždy desítky až stovky nepřátel najednou. I když někdy může sklouznout k stereotypu, je hra vtahující nonstop akcí.

Earth Defense Force 2025 je frenetickou akcí se vším všudy až do morku kostí. Náplň hry by se dala popsat jako »ratatatata« a »bumbumbum«. Musíte být neustále v pohybu a uskakovat, aby vás nezasáhly rakety, lasery, pavučiny nebo ostny, a přitom pálit po nepřátelích. Protivníků jsou kvanta a vy budete mačkat spoušť ostošest. Jde o nekomplikovanou zábavu, která však svou jednoduchostí a zábavným zpracováním přináší nirvánu hratelnosti. V této hře nejde o nějaký příběh, ale o jednoduchou a ničím nerušenou zábavu. Škoda však, že hra nepočítá skóre za padlé protivníky.

Wing Diver ve vzduchu a v akci.
Autor: Sandlot/D3 Publisher

Ta největší zábava přichází s kooperací

Hra nabízí i možnost kooperace, která je naprosto skvělá. Na jedné konzoli mohou hrát až dva hráči na rozdělené obrazovce, po internetu až čtyři. Ve více hráčích se násobí zábavnost a můžete využít přítomnosti dvou odlišných tříd vojáků. Pokud váš parťák padne, můžete ho oživit, ale počítejte s tím, že jeho vzkříšení vás bude stát polovinu života, která připadne jemu. Kooperace patří k tomu nejlepšímu, co hra nabízí, a pokud rádi bojujete po boku kamaráda, tohle by mohla být ta správná hra pro vás.

Vizuálně je hra rozporuplná. Obrovská monstra se tyčí stovky metrů do výšky, nebe pokryté desítkami vesmírných korábů a k tomu se na vás žene stovka mravenců. Modely protivníků jsou dobré, budov jakžtakž také a znalci si všimnou, že se k zemi sunou mnohem efektivněji, ale naleznete zde hnusná auta, ploché stromy a další věci, které hráčovo oko nepotěší. Vzhledem k tomu, kolik se na obrazovce pohybuje předmětů, je to však pochopitelné.

Bohužel o poznání více zamrzí nestabilita frameratu, takže se hra relativně často trhá a zpomaluje. Opět je za tím velký počet předmětů na obrazovce, ale na rozdíl od grafiky již zpomalování vadí hratelnosti. Earth Defense Force 2025 je jednoznačně pro nadšence do akčních řežeb. Pokud hledáte seriózní hru, tahle není pro vás tou nejideálnější. Pokud si však chcete královsky pobavit u likvidování zástupů mimozemské havěti, máte s touto sérií a jejím novým dílem opět skvělou příležitost.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Vynikající frenetická akce
Stovky nepřátel na obrazovce
Výborná kooperace
85 misí zajišťuje dlouhou životnost
4 rozdílné třídy vojáků
Mnoho zbraní

 

Minusy: 

Pro někoho se může po čase stát stereotypní
Nestabilní framerate
Počitadlo skóre by nebylo od věci

 

Infobox
Datum vydání: 21. únor 2014
Platformy: PlayStation 3, Xbox 360
Cena: 1299 Kč
Výrobce: Sandlot
Vydavatel: D3 Publisher
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ