Za virem nesoucím název XAgent stojí nebezpeční hackeři z Ruska. Útočí stylem phishing, takže po kliknutí na falešné odkazy či otevření e-mailu z podvodných adres zaviruje zařízení.

Následně získá všechny důležité údaje, které jsou pak snadno zneužitelné. Na vir šířící se na iPhonech upozornili odborníci z bezpečností firmy Trend Micro. Podle nich by si měli uživatelé dát nyní zvýšený pozor.

Jakmile XAgent infikuje váš přístroj, zaútočí na vaše přátele z listu kontaktů, nebo dokonce i na sociálních sítích. Proto je vhodné v případě infikování přátele varovat, ať neklikají na žádné podezřelé odkazy, které přišly od vás.

XAgent je plně funkční aplikace typu malware (software s účelem poškodit systém). Poté, co je nainstalován v iOS7, logo aplikace je skryté, ale ona běží na pozadí neustále,“ řekl Feike Hacquebord, výzkumník z Trend Micro.

Když jsme se ho pokoušeli odstranit, ihned se restartoval. Po instalaci na iOS8 se chová ale jinak. Jeho ikona není skrytá a nerestartuje se automaticky,“ dodal. Na iPhonech je možné nainstalovat antivir, ale ten jejich chod výrazně zpomaluje.

Fotogalerie
5 fotografií