Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Seznamky na mobilních telefonech? Pořádně nebezpečná legrace!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK - 
13. února 2015
13:43

Více než 60 procent populárních seznamovacích aplikací je nedostatečně zabezpečených a hrozí u nich riziko napadení hackery. Provoz na těchto aplikacích se navíc před svátkem svatého Valentýna rapidně zvyšuje a jsou stále častěji stahovány do firemních mobilních zařízení. 

„Zkušenosti naší společnosti při ochraně informací ve firmách ukazují, že mobilní zařízení jsou podceňována a firmy jim věnují málo pozornosti. Mobilní zařízení vpuštěná do firmy bez dohledu a pevně stanovených pravidel dokážou způsobit nevídané škody. A nemusí zdaleka jít jenom o případnou ztrátu či zcizení zařízení, kde se často zapomíná i na nutnost šifrování a další ochrany,“ uvedl šéf antivirové firmy Safetica Jakub Mahdal. 

Seznamky na mobilních zařízeních jsou typické tím, že si vyžádají přístup k fotoaparátům, mikrofonu, datovému úložišti, geolokaci i dalším informacím či funkčnosti mobilního zařízení. Právě to v kombinaci s nedostatečným zabezpečením těchto aplikací může znamenat vysoké riziko útoku hackerů. Mohou se snadno dostat k souborům a informacím, mohou zjistit, kde se zaměstnanec nachází, jaké má návyky, v případě cíleného útoku mohou i odposlouchávat či sledovat dění ve firmě. 

IBM uvedla, že ze 41 seznamovacích aplikací pro Android, které byly podrobeny testu, jich 26 obsahuje střední nebo velmi závažné bezpečnostní chyby. Není výjimkou, že se seznamovací aplikací šíří škodlivé programy a v řadě případů získávají i přístup k finančním informacím, tedy číslu platební karty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi