Střední Slovensko je ráj bikerů

Střední Slovensko se v posledních letech stalo vyhledávaným místem cyklistů všech věkových kategorií. Nově vznikající e-bike region nabízí propojení dostupného ubytování se zajímavými cyklotrasami, dobíjecími a servisními stanicemi.  Velice vyhledávaným místem pro cykloturisty se stává región Horehronie, nacházející se z jižní části Nízkych Tater. Dalším tipem je cyklostezka mezi  městami Banská Bystrica – Zvolen, podél řeky Hron, vhodná pro rodiny s malými dětmi nebo pro sváteční cyklisty, vede po rovině má 21 km, a proto nese název  Rodinná cestička. Pro zkušenější jezdce na horských kolech tu jsou Laskomerské singletraily. Ty vznikly ze starých lesních cest a chodníků a kromě přírodního terénu nabízejí také uměle vytvořené překážky, klopené zatáčky a adrenalinové skoky. Pokud naopak toužíte spojit poznávání historických krás s cykloturistikou, vyzkoušejte Barborskou trasu. Její název se váže ke jménu sv. Barbory – patronky horníků. Trasa vede přes Banskou Bystrici – Kremnicu – Banskou Štiavnicu. Tedy přes vesnice a lokality, které byly po mnoho let centrem evropského hornictví. Hornictví ovlivnilo zdejší kultury i samotný způsob života lidí a zanechalo tu obrovské množství folklorních a kulturních zvyků.

Znovuobjevené Malé Karpaty

Po mnoho let byla oblast Malých Karpat tak trochu opomíjená. Nyní se však její popularita vrací a je to jen dobře. Malokarpatský región nabízí širokou paletu možností pro aktívní oddych. V létě si přijdou na svoje nejen milovníci pěší turistiky ale v kopcích Malých Karpat je mnoho možností pro cykloturistiku. Přes malokarpatské vinice vede množství polních nebo lesních cestiček, které jsou ideální pro poznání regiónu. Ti méně zdatní nebo rodiny s dětmi jistě ocení trasy v chládku borových lesů nebo podél řeky Moravy. Nabízí neporušenou přírodu a mnoho cyklotras v rovinatém terénu. Zkušenější jezdci pak mohou zdolat opravdové kopce Malých Karpat. A věřte, že „Malé“ mají Karpaty jen v názvu. Celým pohořím Malých Karpat se vlní nespočet turistických a cyklistických tras. Mezi jedny z nejkrásnějších patří hřebenovka, jež vede z Bratislavy až do Smolenic a Senice. Nejznámější cyklostezka se jmenuje malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála JuRaVa, která spojuje Svätý Jur, Raču a Vajnory.  Pumptracková dráha na Zochovej chate, kterou tady nedávno otevřely, je idálni pro cyklisty, bruslaře, skateboardistů a taky pro koloběžkáře. 

Malé Karpaty
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Krásy východního Slovenska

V nejvýchodnější části Slovenska se nachází Košický region. Tato oblast je přímo poseta zajímavými místy a krásnými přírodními útvary, tak proč je nevychutnat i ze sedla kola? V současnosti je vyhledávaným místem región Spiš. Mnohé zdejší cyklotrasy jsou vhodné pro horská kola. Trasy jsou poměrně náročné, ale na svoje si tady mohou přijít i rodiny s dětmi. Ze Spiše se vám naskytnou nádherné pohledy na Vysoké Tatry, Kráľovu Hoľu, Spišský hrad…Jedním z nejvyhledávanějších míst s překrásnou přírodou, která je místy vhodná i na cykloturistiku je Slovenský raj. V Košickém kraji můžete taky poznávat 18 památek světového dědictví UNESCO. Jednou z nejznámějších přírodních skvostů je Dobšinská ledová jeskyně. Ta patří mezi největší jeskyně svého druhu na světě. Najdete v ní 110 000 m3 ledu, což zejména v parném létě přímo láká k návštěvě. Další nej regionu patří Spišskému hradu. Ten se řadí mezi největší hradní komplexy na světě. Rozprostírá se na více než čtyřech hektarech a jeho počátky sahají až do roku 1249. Původně plnil funkci pohraniční pevnosti. Díky své kráse a monumentálnosti se však brzy stal šlechtickým sídlem. Pokud toužíte po troše romantiky, navštivte Levoču, nejstarší poutní místo na východě Slovenska. Krásné historické centrum obepínají středověké hradby, táhnoucí se do délky 2 km. Určitě byste neměli vynechat Kostel sv. Jakuba, kde najdete nejstarší dřevěný oltář na světě. Ten sahá do výšky neuvěřitelných 18,62 m.

 

Fotogalerie
8 fotografií