V sousedním Slovensku se na mnoha místech nabízí scenérie jako ze zamilovaného románu. A není se čemu divit. Krásná příroda, malebná krajina jako z pohádky a nepřeberné množství kulturních i přírodních památek. Na ty z vás, kteří se rozhodnou do této krásné země zavítat, zde čekají mimo jiné tajemná zákoutí pralesů poskytující útočiště i druhům na pokraji vyhynutí, jeskyně připomínající spíše podzemní království, nespočet staveb opředených legendami nebo dokonce „Stříbrné město“.

Za kulturním dědictvím UNESCO

Na seznamu světového dědictví od roku 1993 právoplatně zaujímá své místo Spišský hrad s jeho okolím. Těžko uvěřitelné, že se v tak malé zemi jako je Slovensko, nachází nejrozsáhlejší zříceninový hradní komplex ve Střední Evropě! Tyčí se na mohutné vápencové skále a výhled na přilehlé okolí je vskutku velkolepý.

Spišský hrad a jeho okolí působí jako z pohádky
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

V regionu Spiš máte možnost navštívit i královské středověké město Levoča. Návštěva města může být to pravé ořechové nejen pro milovníky historie a kultury, ale i pro věřící, kteří se každoročně na začátku července v dlouhých zástupech vydávají na Mariánskou horu tyčící se nad městem vzdát hold na bohoslužbách.

Dalším tipem na rodinný výlet za světovým dědictvím je Bardejov. Město, kterému se přezdívá „Gotická perla Šariše“, se nachází na severovýchodě Slovenska. Pýchou města jsou zejména středověké památky jako gotický kostel Bazilika minor sv. Egídia ze 14. století. Neodmyslitelnou součástí města jsou pak Bardejovské koupele. V této oáze klidu si mohou všichni lidé dopřát zasloužený odpočinek, který určitě stojí za to.

Bardejov je „Gotická perla Šariše“
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

V neposlední řadě pak stojí za zmínku i Banská Štiavnica neboli „Stříbrné město“. Bylo zde vytěženo přes 20 tun stříbra, a přezdívka je tím pádem zcela na místě! Historická část města je na seznamu UNESCO od roku 1993.

Za přírodními krásami UNESCO

Ne každého musí fascinovat kulturní památky. Někdo má prostě raději přírodu! Návštěvníci se mohou na Slovensku nechat fascinovat jak vysokými horami a jejich křišťálově čistými bystřinami a potoky, tak i přírodními unikáty zapsanými na seznamu světového dědictví.

Jedním z unikátů je zcela určitě Dobšinská ledová jeskyně. Svou délkou a hloubkou se řadí mezi největší ledové jeskyně v Evropě. Ledu je zde požehnaně, ledové stěny jsou místy hrubé až 25 m. Unikátní výzdoba pak dělá z tohoto přírodního skvostu doslova ledové království. Ideální místo na zchlazení v letních vedrech, nemyslíte?

Dobšinská ledová jeskyně je přírodním dědictvím UNESCO
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Karpatské bukové pralesy představují na východě Slovenska další zázrak přírody. V těchto jedinečných původních lesích je možné zažít neopakovatelnou a jedinečnou atmosféru. Vysoké kopce v kontrastu s hlubokými údolími vytvářejí pohodlný a nerušený domov pro vzácné živočichy jako jsou medvěd hnědý, vlk dravý, rys ostrovid nebo dokonce zubr hřivnatý. V pralesích jsou pro turisty vyznačené trasy a naučné chodníky. V kombinaci se zkušeným průvodcem se tak nemusíte bát, že zabloudíte.

Karpatské bukové pralesy působí tajemně, ale přitom kouzelně
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Terchovská muzika, fujara a gajdošská kultura

Na seznamu světového dědictví UNESCO patří i památky nehmotné. Fujara je nejtypičtějším hudebním nástrojem Slovenska, v minulosti hojně používaným pastevci. Měří až 1,8 m a má charakteristický dunivý zvuk.

Terchovská muzika je archaická lidová hudba vyskytující se v oblasti Terchové. Typický je pro ni výrazný vícehlasný zpěv. V minulosti úzce souvisela s tancem, a proto je styl hudby velice temperamentní.

Folklór na Slovensku. Na snímku je tradiční akce zvaná Fašiangy
Autor: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Příjemným zážitkem na cestách po Slovensku může být i gajdošská kultura. V minulosti jste se s dudáky mohli setkat po celé zemi, v dnešní době vám však už zahraje jen něco přes 100 těchto muzikantů. S těmi se můžete setkat na tradičních mezinárodních akcích, jako jsou Gajdošské fašiangy v Malé Lhotě nebo na Gajdovačce.

Více informací ZDE

„Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. „seznam světového dědictví“. Na tomto seznamu se nacházejí nejrůznější budovy, hory, jezera, národní parky i celá města. Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972 jsou smluvní státy, na jejichž území se dané památky nachází, zavázány jejich ochranou.“ Zdroj