Kudy se vydat do Chorvatska?

Můžete vybírat hned ze tří tras.

1. Praha – Brno – Mikulov – Vídeň – Graz

Tato cesta patří mezi ty nejoblíbenější. Většinu trasy jedete pohodlně po dálnici, což ale může být pro mnohé řidiče až příliš jednotvárná a tím jim přivodit únavu a malátnost.

2. Praha – České Budějovice – Dolní Dvořiště – Linec – Graz

Tato trase je nejkratší, ale většinu času pojedete mimo dálnice, takže vám zabere o mnoho víc času. Navíc zde hrozí vysoké riziko dopravní zácpy.

3. Praha – Jihlava – Znojmo – Vídeň – Graz

Nejméně využívaná cesta, vzdáleností se řadí mezi dvě předcházející trasy, ale co se do rychlosti týče, je tou nejpomalejší.

Autor: ss

Co si nesmíte nechat ujít?

Pláž: Pupnatska Luka, Korčula

Znáte malý chorvatský ostrůvek Korčula? Že ne? Právě to je na Korčule tak kouzelné… Ani na jedné z pláží tohoto ostrova nečekejte nával turistů. Místo je totiž hůře dostupné, proto tu nepotkáte v podstatě ani živáčka. Dáváte-li přednost tiché a panenské přírodě, je pro vás pláž Pupnatska Luka to právě místo!

Nejmenší město Hum:

Dle Guinessovy knihy rekordů se nejmenší město na světě rozkládá právě v chorvatské Istrii. Nese název Hum a první zmínka o tomto městečku pochází již z roku 1102. Do dnešního dne si Hum zanechal středověký ráz. K dnešnímu dni je zde zaregistrováno pouze 18 obyvatel.

Dobroty z místní kuchyně:

Pečené maso, ryby, mořské plody, grilovaná zelenina - chorvatské recepty jsou prostě různorodé. Jednou z největších specialit je ovšem jehněčí nebo telecí maso pečené pod pekou. Peka je speciální železný poklop, který se dříve využíval především k pečení chleba.

Další chorvatskou raritou je polévka zvaná juha od kamena. Je to unikátní „námořnická“ polévka, do níž se během vaření vkládá kámen vytažený z moře, ve kterém jsou živé organismy.