Zpěvák, jehož občanské jméno je Robert Kelly, skončil ve vazbě kvůli dluhu na výživném vyšším než 160.000 dolarů (3,6 milionu korun). Alimenty by měl platit na své tři děti, které má s bývalou manželkou Andreou Kellyovou. Aby se dostal z vazby, musel by zpěvák podle mluvčí místního šerifa R. Kelly nyní zaplatit celou dlužnou částku.

Zpěvák byl už v únoru obviněn z deseti případů sexuálního zneužití čtyř dívek, z nichž tři byly nezletilé. Zpěvák, který byl v roce 2008 zbaven obvinění z šíření dětské pornografie, jakýkoli prohřešek popírá. Z vazby, kde strávil poslední únorový víkend, se dostal 25. února po zaplacení kauce ve výši 100.000 dolarů (2,3 milionu korun).

Další stání v případu neplacení alimentů soud nařídil na 13. března, stání v případu zneužívání dívek na 22. března.

Ve vazbě zpěvák ve středu skončil jen krátce poté, co televize CBS odvysílala část rozhovoru s ním, prvního, který poskytl od okamžiku, kdy skončil poprvé ve vazbě. V rozhovoru veškerá obvinění odmítl. "Byl jsem zavražděn. Byl jsem pohřben zaživa," uvedl.

Dvaapadesátiletý držitel ocenění Grammy se prosadil jako zpěvák, skladatel i producent. Jeho největšími hity jsou písně Bump n' Grind, I Believe I Can Fly a duet I'm Your Angel s Céline Dionovou. Jeho píseň Sign of Victory se stala oficiální hymnou fotbalového mistrovství světa pořádaného v roce 2010 v Jihoafrické republice.