Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Místo převýchovy tři rány lopatou: Útulek v Čáslavi prý dělal z veselých pejsků trosky

Autor: chal - 
7. března 2019
05:25

Majitel útulku Bull Azyl sliboval majitelům nezvladatelných psů, že za poplatek 5 tisíc korun jejich zvířata převychová a předá novým majitelům. V areálu čáslavského útulku se ale patrně dělo něco jiného. Psím azylem mělo za čtyři a půl roku činnosti projít kolem 500 psů, jenže osud řady z nich je nejasný. Majitel útulku měl podle některých zdrojů psy týrat. 

V roce 2014 se mnoho majitelů nezvladatelných, často agresivních psů, zaradovalo. Richard Kaudl totiž založil útulek Bull Azyl, který měl za poplatek pět tisíc korun tyto psy převychovat a předat novým majitelům. A nějakou dobu to tak asi i bylo. O útulek a jeho majitele se ale nyní zajímají policisté a zabývají se trestním oznámením pro podezření z týrání a zpronevěry. 

Útulek na konci února svou činnost ukončil. Tou dobou v něm bylo šest psů, z nichž byla většina ve špatném stavu. Dvě ze zvířat byla na první pohled podvyživená. Otřesné fotografie utrápených pejsků vyvolaly velký zájem veřejnosti a lidé, kteří v minulosti služeb Bull Azylu využili, se začali ptát, jak skončila jejich zvířata. Na tyto otázky ale majitel neodpovídá.

„Všichni lidi, kteří nám dávali psy, podepsali smlouvu, že se vzdávají veškerých práv a povinností ke zvířeti a nemají k němu žádný vztah. Noví majitelé nechtějí komunikovat, tudíž my nemáme povinnost nikomu předávat údaje třetích osob,“ sdělil Richard Kaudl MF DNES.

Podle svědectví muže, který v útulku dříve působil jako dobrovolník, tam panovaly otřesné podmínky. Převýchova některých psů prý probíhala spíš formou týrání. „Kaudl ho třikrát přetáhl vší silou lopatou ve snaze ho zlomit,“ popsal pro MF DNES jeden konkrétní případ. Daný pes musel být podle něj později utracen.

Aby majitel ušetřil náklady, mrtvé psy měl podle dobrovolníka zakopávat nedaleko útulku. Kaudl podle brigádníka také podivně hospodařil s financemi a dary od veřejnosti. Lidé útulku posílali například drahé granule, které podle bývalého spolupracovníka Kaudl prodával a obratem nakupoval levnější krmivo.

Další závažné obvinění se šířilo „šuškandou“ mezi obyvateli Čáslavi. Podle něj Kaudl poskytoval svěřené psy pro nelegální psí zápasy.

Richard Kaudl všechna obvinění odmítá. Mrtvé psy prý vozil do kafilerie, zvěsti o psích zápasech se podle něj nezakládají na pravdě. Stejně tak vylučuje, že by někdy zvířata mlátil.

Deset dní před ukončením činnosti byl v útulku na kontrole inspektor Krajské veterinární správy a majiteli uložil pokutu ve výši 10 tisíc korun. Prohlídka ale týrání zvířat neprokázala. Liga na ochranu zvířat nicméně na majitele zrušeného útulku podala trestní oznámení pro podezření z týrání a zpronevěry peněz. Případ vyšetřují kutnohorští policisté.

Nikol117 ( 7. března 2019 13:31 )

Zajímavé - že když jsem o této kauze volala minulý týden paní redaktorce - tak neměla zájem udělat článek dokud jí někdo nepromluví na kameru - paní redaktorka se má věnovat přímo kauzám týraných zvířat a problematice kolem - až poté co IDNES měli ty koule jít s pravdou ven - tak milostivý blesk taky napíše článek a bez. toho aniž by jím někdo promluvil na kameru .. Milý blesku - vy nikomu nechcete pomáhat vy jen naháníte senzaci ale až poté co někdo za Vás udělá vaší práci.

prasatkopepicek ( 7. března 2019 09:49 )

Doba se meni a meni se i prislovi. Dnes plati: Kdo chce psa bit, lopatu si vzdycky najde. Jen asijske zustava stale stejne: Kdo chce psa jist, hulky si vzdycky najde.

hejpockej ( 7. března 2019 09:18 )

dalsi podvodnicky smejd, ktery z lidi delal debily, prachy si napocital, nasliboval, ale houno z toho, krypl at chcipne

prasatkopepicek ( 7. března 2019 09:12 )

Takze chybi 500 agresivnich psu? Komu chybi? D3m3ntum kteri strasne chteli psa a pak se mu nevenovali a nechali z neho vyrust nevypocitatelne monstrum? Celou dobu na toho psa kaslou tak daji jinemu d3m3ntovi 5tis aby napravil to co oni svou lhostejnosti a lenosti zpusobili. Pak se o psa zase nezajimaji a po nejake dobekdy maji zase zachvat lasky ke psum si vzpomenou, ze ho nekam dali "na prevychovu". Se psy je to jak s detmi - ne kazdy je schopny se o ne postarat. Bohuzel jako si nekdo naflaka kupu deti a s3r3 na ne tak si nekteri poridi psa a dlabou na nej uplne stejne.

jajas ( 7. března 2019 08:52 )

Tak proč si chlap zakládal útulek pro převýchovu psů, když to s nimi neuměl? Lopatou by měl teď dostat on.....a to za každého mrtvého psa!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání