Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nezvládnu mu říct sbohem.“ Matka čtyř dětí chce stále klonovat svého pudla

Autor: Mii - 
26. března 2019
19:00

Pro málokoho znamená jeho pes tolik, jako pro Amy Vangemertovou (55) z Washingtonu. Když její čtyři děti dosáhly dospělosti a odstěhovaly se, pořídila si malého pudla jménem Buhner, aby se necítila sama. A přimkla k němu. Jak ale čas plynul a Buhner stárnul, začaly ji přepadat myšlenky, co bude dělat, až zemře. Kontaktovala proto klonovací společnost ViaGen Pets a nechala Buhnera naklonovat. Z výsledku je nadšená, plánuje to dělat, dokud bude naživu, informoval web deníku Daily Mail.

Pro Amy je Buhner celý její život. Důvod, proč se těší z práce domů, i „další dítě“, o které se může starat, když jsou její vlastní děti z domu pryč. Dlouho jejímu štěstí nic nepřekáželo. Zlom nastal, až když Buhner oslavil desáté narozeniny, a Amy došlo, že tu nebude věčně a pravděpodobně ho přežije. Myšlenka ji zasáhla tak tvrdě, že prý brečela každý den.

Postupně se začala ohlížet po dalších psech, ale žádný nebyl tak dokonalý jako její Buhner. Nakonec se s manželem rozhodli, že kontaktují klonovací společnost ViaGen Pets a nechají si vytvořit jeho dokonalou kopii. Jde o tu samou firmu, která klonovala pudla zpěvačky Barbry Streisandové.

Pouhých šest měsíců uběhlo a manželům Vangemertových se dostala do rukou tři štěňátka – Buhner junior, Baxter a Ditto. Všechna jsou identickými dvojčaty Buhnera, jen mladší. „Nemohla jsem být šťastnější. Je to nejlepší rozhodnutí, které jsem kdy udělala. Budu v klonování pokračovat. Chci jenom tyhle štěňátka, žádná lepší neexistují,“ sdělila své pocity Amy.

Klonování za milion

Do Buhnera se podle svých slov zamilovala hned v momentě, kdy ho uviděla. „Mám k němu nesmírně silný vztah. Nikdy jsem neměla lepšího kamaráda… mám pocit, že mu nikdy nezvládnu říct sbohem…“ vysvětlovala žena, proč se pro klonování rozhodla.

Její muž ji v tom podporoval, měl obavy, proč denně brečí. Ke klonování je nakonec inspiroval televizní pořad, který popisoval klonování psů v Jižní Koreji, kde je praktika velice oblíbená. „Mluvili jsme o tom a nakonec jsme se rozhodli, že nechceme žít život, ve kterém není Buhner,“ vzpomínala Amy.

ViaGen Pets klonují zvířata již 17 let. Komerční klonování psů a koček zahájili před třemi lety. Naklonovat psa je dvojnásobně tak drahé jako naklonovat kočku, Vangemertovi za proceduru dali 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun). Společnost podle ženy jednala velice rychle, hned jak obdržela vzorky DNA, které pořídil veterinář, se dala do klonování.

Malaine Rodriguezová z ViaGen Pets popsala, že biologické vzorky zvířat lze skladovat i řadu let, některé mají přes 17 let. Protože procedura je drahá, společnost nabízí, že je uloží, a lidé mohou s klonováním začít, až když si ušetří finance. Tato prezervace vzorků vyjde na 1600 dolarů (36 tisíc korun) plus roční poplatek za uložení 150 dolarů (3400 korun).

„Nejsem bláznivá psí ženská

Amy si nyní užívá, že má doma tři pudly – Buhnera, kterému je aktuálně 13 let, a dvě jeho mladá dvojčata, plus ještě jednoho psa z útulku jménem Bella. Třetí dvojče přenechala viceprezidentovi ViceGen Pets, protože věděla, že pět psů je moc. On sám se navíc nechal slyšet, že se mu Buhner velice líbí.

Žena potvrzuje, že štěňátka jsou naprosto identická. I proto se do nich zamilovala stejně rychle jako původně do Buhnera. Už nyní je také rozhodnutá, že až zestárnou, nechá je opět naklonovat. Jakoukoli kritiku odmítá. „Nejsem bláznivá psí ženská. Prostě jsem chtěla, aby Buhner žil navždy,“ vysvětlovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi