Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Labradorům vytrhali kvůli experimentu zuby. Teď mají zemřít, lidé protestují

Autor: Mii - 
18. února 2019
21:07

Velké pozdvižení vyvolaly klinické testy, které v těchto dnech provádí Gothenburgská univerzita ve Švédsku. V rámci vývoje nových lidských zubních implantátů plánuje usmrtit šest labradorů, na kterých implantáty testuje. Potřebuje zjistit, jak protézy po smrti ovlivní jejich kosti a krev. Tisíce lidí proti využití labradorů protestují, informuje server The Local.

Na konci dost možná budou zubní implantáty, které budou vyžívat zubaři po celém světě, na začátku ale byla skupina labradorů, která musela zemřít. Taková je realita mnoha léků a medicínských pomůcek po celém světě. Obvykle se o tom tolik nemluví, a tak většina testů proběhne bez jakýchkoli protestů. O testu na labradorech se ale veřejnost dozvěděla a lidé šílí.

Experimentu Gothenburgské univerzity se účastní šest dvouletých labradorů, kterým byla vytržena třetina zubů. Místo nich dostali zubní implantáty, které se mají v budoucnosti používat na lidech. Lékaři v testu zkoumají, jak implantáty fungují, jak na ně psi reagují a zda by se mohlo přistoupit k další fázi výzkumu, testu na lidech.

Jakmile toto lékaři zjistí, labradory usmrtí. Několik faktorů o funkčnosti implantátu totiž lze zjistit až z jejich mrtvých těl, například jak to ovlivnilo jejich kosti a krev. Porážka skupiny je naplánovaná za dva týdny. Psy lékaři použili z toho důvodu, že mají podobné složení slin jako lidé.

Univerzita: Jinak to nejde

Že labradoři musí zemřít, se nelíbí švédské organizaci bojující za práva zvířat Djurrättsalliansen, která o experimentu informovala veřejnost. Odhalila i, jak se psi jmenují – Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus a Zuri.

K jejich protestu se okamžitě připojily tisíce lidí, kteří rovněž nesouhlasí s tím, že labradoři mají kvůli implantátům zemřít. Vytvořili petici, kterou během pár dní podepsalo 88 tisíc lidí. Experiment odmítl i místní veterinář Mark Collins, podle nějž muselo být trhání zubů pro labradory nesmírně bolestivé.

Viceprezident pro výzkum Gothenburgské univerzity Gotan Landberg ale praktiku obhajuje. „Je pro nás složité dospět k nějakému konsenzu, ale souhlasíme, že dialog je důležitý,“ popisoval Landberg. „Jak to vidíme my, tak v některých oblastech jsou experimenty na zvířatech stále potřeba,“ vysvětloval.

Švédské zákony povolují testy na zvířatech, pokud vědci prokážou, že žádným jiným způsobem informace potřebné k vývoji získat nelze. Testování je povolené i v Česku, ročně tu experimenty kvůli vývoji léčiv a potravin projde přes 230 tisíc zvířat. Nejčastěji jde o hlodavce. Je to ovšem přísně kontrolováno a například testování kosmetiky na zvířatech je v celé EU zakázáno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 19. února 2019 09:34 )

vagin analev! ty jsi nekutečné hovado,sajrajt,chcípák obyčejná socka špína!!Ty obecný blbe co má společného Babiš trhaní zubu ve ŠVEDSKU.nestačí udavači Slonková,Kubík,Láska,Kalousek,Piráti,lidovci,stan,top kteří vytvářeji křivárny

vagin-analev ( 18. února 2019 21:54 )

Opět kampaň a účelovka. Za vlády naší milované ANO pod vedením soudruha agenta STB Bureše ( STB = vrah udavač a komunista, něco jako NSDAP soudruha Hitlera)

Zobrazit celou diskusi