Věděla to už orientální medicína

Akupunktura i akupresura jsou výraznou součástí orientální lidové medicíny a i u nás je tento způsob léčby oblíbený. Stisk správného bodu na ruce nebo noze může odstranit bolest zcela jiných orgánů. Ať už je prováděna akupunktura (tlak na jednotlivé body), nebo akupresura s použitím jehliček, podstata je stejná, obě oblasti vycházejí z předpokladu, že tělem prochází určitý druh energie a tělo je v mnoha bodech spojeno. Stejné akupunkturní dráhy spojují s vnitřními orgány i zuby. Jejich vazbu s chrupem znaly už nejstarší civilizace. 

Studie odhalila totožné geny

Nemocné zuby byly od nepaměti příčinou dalších nemocí, ale rovnice vždy platila i obráceně: nemocný orgán se může projevit bolestí určitého zubu. Například bolest prvního řezáku může být signálem nejen zánětu mandlí, ale třeba i močového měchýře, chronické bolesti špičáků zas mohou signalizovat potíže s játry nebo žlučníkem.

Finská studie izolovala geny, které jsou zodpovědné za vývoj zubů, a zjistila, že jsou totožné s geny, odpovědné za vývoj i ostatních orgánů. Prokázala například, že chronická zubní onemocnění zvyšují riziko infarktu a poruchy erekce. Tzv. Biologická stomatologie, která zkoumá zuby v širším záběru vzhledem k celkovému zdraví člověka, tak nabývá stále větší důležitosti.

Cesta od zubů do těla

● Pokud si tělo představíme jako složitý dopravní uzel, existuje od zubů k dalším orgánům několik zásadních drah.

● Řezáky udržují normální stav ledvin i močového měchýře. ● Špičáky vydávají svědectví o stavu jater i žluči.

● Třenové zuby (premoláry) hlídají stav plic i tlustého střeva. ● Stoličky mají »na cestě« záněty prsů, slinivky, žaludku apod.

● Zuby moudrosti jsou propojeny s nervovou soustavou a srdcem.

Nemoci těla skryté v zubech
Autor: Infografika Blesk

Když zuby varují

Každý zub má v ústech svou funkci a mimoto ovlivňuje vzdálené orgány, často několik. Angína – na blížící se angínu upozorní první horní nebo dolní řezák. Zánět slinivky se může ohlásit bolestí horní šestky nebo sedmičky. Alergie – bolest čtvrté nebo páté stoličky je důsledkem alergie. Zánět vaječníků bývá spojen s bolestí horních stoliček. Ateroskleróza a problém s tepnami se hlásí bolestí dolních špičáků. Křečové žíly a bolest v dolních končetinách je spojená s dolními stoličkami.

Fantomová bolest

Vytrhli vám před mnoha lety zub a stejně vás občas bolí? Jedné z ukázek propojení zubů s orgány se také říká „fantomová bolest“. Neexistující zub skutečně nemůže způsobit bolest, ovšem orgán, se kterým byl zub ve spojení, může „pociťovat“ jisté nepohodlí.

Zub nezná regeneraci

Málokdo z nás si uvědomuje, že termín »zubař mi spravil zub« nemá se schopností regenerace vůbec nic společného. Zuby toho jako jediný lidský orgán schopné jednoduše nejsou. Lze je nahradit jiným materiálem, vyplnit kaz plombou, ale nikdy nedojde k vyléčení zubu v pravém slova smyslu. Každý zásah do nich je tak trvalý. I z toho důvodu je třeba se o svůj chrup náležitě starat. Vědcům se sice podle informací webu The Guardian podařilo vypěstovat hybridní zub kombinací lidských buněk s kmenovými buňkami myší, naděje, že by nové zuby jednou lidem vyrostly přímo v čelistech, je zatím v nedohlednu.

VIDEO: Jak sladké nápoje škodí našim zubům? Odpovídá docentka Marie Bartoňová