Slovem roku 2015 se v Německu stalo slovo uprchlík. Toto slůvko poté, co běženci z blízkovýchodních států začali prchat na Západ, obyvatelé Evropy používají den co den.

Není snad nikoho, kdo by se svými přáteli, rodinou či kolegy denně nenarazil na téma uprchlické krize či rozpoutaných válek na Blízkém východě.

Politici se už řadu měsíců snaží vyřešit tuhle vleklou krizi, ale zatím ani jeden z nich nepřišel s tím, jak by se dal příliv uprchlíků zastavit. Do Evropy nejčastěji míří uprchlíci z válkami zmítané Sýrie, kde boje vypukli už před dlouhými čtyřmi lety. Na území, kde se kdysi rozpínala Mezopotámie, se rozohnila krvavá válka po převratu, který měl sesadit prezidenta Bašára Asada.

K syrskému konfliktu se vyjádřil i oblíbený zpěvák a frontman skupiny Elán Jožo Ráž. Ten dal rozhovor slovenskému serveru cas.sk.

Autor hitu Voda čo ma drží nad vodou v interview podstatě řekl, že Západ si za situaci na Blízkém východě může sám! Proto, by se měl o běžence také postarat. 

„Je to citlivé téma, ale v podstatě se můj názor shoduje s názorem premiéra Fica,“ řekl lídr oblíbené slovenské skupiny. „Humanita ano, ale přijmout všechny muslimy bez rozdílu, je nerozumné a nebezpečné,“ pokračoval zpěvák.

„Je rozdíl mezi námi a západními mocnostmi, které kolonizovali a ničili národy, které si teď vybírají za to svoji daň, což je v podstatě spravedlivé. Oni jim to dluží, my ne,“ řekl Ráž. 

Fotogalerie
5 fotografií