Herec byl v nemocnici určené pacientům s Alzheimerovou chorobou. Jeho stav se v posledních měsících rapidně zhoršoval.

Stále si uvědomuje, že je známý herec, ale plete si neznámé fanoušky žádající o autogram s lidmi, jejichž obličeje a jména už zapomněl,“ popsal nedávno jeho nemoc syn Tarek.

Často se ptá i na mou matku, protože neví, že umřela v lednu,“ dodal smutně syn. Herec podstoupil v roce 1992 trojitý bypass. Slabší infarkt utrpěl už v roce 1994. Ten letošní se mu ale stal osudným...

Sharif, vlastním jménem Mišíl Šalhúb, pocházel ze zámožné syrsko-libanonské rodiny, vyrůstal v Káhiře. Prošel anglickými a francouzskými školami a tři roky strávil v otcově dřevařském podniku. Svého času byl podle vlastních slov „jediným Arabem a muslimem zaměstnaným v Hollywoodu“.

Herecká legenda

Velkofilm Lawrence z Arábie z roku 1962 se stal trhákem a Sharif za ztvárnění mladého šajcha Aliho získal oscarovou nominaci za vedlejší roli. Za titulní úlohu ve filmové adaptaci románu Borise Pasternaka Doktor Živago z roku 1965, poetickém příběhu lékaře po ruské revoluci v roce 1917, byl oceněn Zlatým glóbem. Zahrál si i záporné postavy – například ve snímcích Mackennovo zlato (1969) nebo Zelený led (1981).

Fotogalerie
6 fotografií