"Jakmile jsem ve čtrnácti letech dostala do ruky mikrofon, uvědomila jsem si, co vlastně chci v životě dělat - zpívat," říká o svých začátcích talentovaná britská zpěvačka, která má na kontě miliony prodaných alb v pouhých 21 letech.

"Většině lidem se jejich hlas nelíbí, když ho slyší v nahrávce. Já jsem ale byla tak plná vzrušení, že jsem se ani nestarala o to, jak můj hlas zní," vypráví Adele, jejímiž idoly jsou například umělci jako Jill Scott, Etta James, Billy Bragg, Peggy Lee, Jeff Buckley nebo The Cure.

Své texty si Adele píše sama a rozhodně nemá problém si o nich s okolím povídat. "Nemám problém říkat, o čem mé texty jsou. Jsou prostě o vztazích a rozchodech. Když vás něco bolí, musíte se svěřit,“ říká svérázná Adele, která má za sebou nejednu nešťastnou lásku.

„Moc se mi líbí básně. Sice nejsem moc dobrá v jejich čtení, ale ráda je skládám. Pak je vkládám do svých písní,“ svěřuje se Adele. „Moje první album je o dospívání, když mi bylo 18 a 19 let a samozřejmě o lásce,“ pokračuje. „Píseň Daydreamer je o mé první velké lásce. On byl ale bisexuální a já se s tím nemohla vyrovnat. Nikdy mi nemohl poskytnout to, co jsem chtěla a to, mít ho pro sebe. Jsem velmi žárlivá a žárlit kromě dívek i na chlapce, bylo pro mě příliš. Je to celkem smutné album, s písněmi o podvádění a o tom, že někdy člověk nemůže mít to, co chce," uvádí své první album 19.

Fotogalerie
13 fotografií

Adele má kromě silného hlasu i silnou osobnost. Vždy je ráda středem pozornosti. Navíc je Adele od ostatních zpěvaček odlišná. Není to žádná tuctová barbína s útlým pasem, ale pořádná holka krev a mlíko. Do její postavy se dokonce bez rozvahy opřel německý návrhář Karl Lagerfeld, který svým výrokem šokoval širokou veřejnost. "Je trochu moc tlustá, ale má nádherný obličej a božský hlas," prohlásil. Adele výrok komentovala slovy, že nikdy nechtěla vypadat jako ženy, které Lagerfeld posílá na módní molo.

Zpěvačka navíc v poslední době výrazně zhubla. Možná je boubelatá, ale rozhodně ne tlustá. "Vždycky jsem ráda středem pozornosti a ať si o mé váze myslí kdo chce, co chce," směje se.

Adele vůrustala v rodině bez hudebních sklonů. „Všechno pochází od Spice Girls a Gabrielle,“ vysvětluje. „Udělala jsem pár koncertů pro mou mámu a její přátele u sebe doma v pokoji.“ Jednou mezi přáteli byl i producent, který si všiml silného a znělého hlasu Adele. Blízký přítel jejího táty Adel pozval k sobě do studia, aby nahráli její první nahrávku.

Na střední škole nutili Adele hrát na klarinet a zpívat ve sboru, to se jí však nelíbilo, proto vše opustila a šla si svou cestou. Do širšího povědomí lidí se zapsala tím, když její kamarád založil Adele profil na MySpace v roce 2004. Během chvíle si její písně získaly desítky fanoušků. Celé dva roky trvaly, než si ji všimli velké produkční společnosti a její talent pak zúročili.

Adele si nyní dává ve zpívání pauzu. Chtěla by se věnovat sama sobě a budování svého rodinného sídla. Možná je to také tím, že je šťastně zamilovaná a v tomto období se jí špatně píšou texty. Možná se ale dočkáme brzy mnohem veselejšího alba, než doposud. Jejím “Panem Božským“ je ředitel charitativní organizace Drop4Drop Simon Konecki (36).

Podle posledních zpráv se zpěvačka dokonce rozhodla, že si s přítelem pořídí společné bydlení. "Adele je po dlouhé době ve vztahu šťastná, je to mezi nimi vážné," řekl zdroj ze zpěvaččina blízkého okolí a dodal. "Poohlíží se po domě v okolí Brightonu, kde by se chtěli usadit a být pořád spolu."

Adele ve zkratce

Adele Laurie Blue Adkins (* 5. května 1988, Londýn) je anglická zpěvačka známá jako Adele. V roce 2007 převzala cenu BRIT Awards v kategorii Cena kritiků, která je udílená umělcům, kteří v té době ještě nevydali album. Debutová deska nazvaná 19 vyšla v lednu 2008 a dostala na se na první místo prodejního žebříčku ve Velké Británii. Její zatím nejnovější deska je opět nazvaná číslem – 21. Do celého světa byla vypuštěna 19. ledna 2011. Nejznámější singly z této desky jsou Rolling in the Deep, Someone Like You a Set Fire to the Rain. Její diskografie se na prvním místě nejprodávanějších alb udržela nejdéle ze všech, které kdy byly vydány. Překonala jak Rolling Stones, tak Madonnu a i svou dosavadní soupeřku Amy Winehouse.