Starra bude v Praze doprovázet jeho kapela All-Starr Band. Ringo, jeden z nejslavnějších bubeníků planety, dosud nikdy v Česku nekoncertoval. Rodák z Liverpoolu Ringo Starr, občanským jménem Richard Starkey, se od rozpadu Beatles v roce 1970 věnuje sólové kariéře jako zpěvák a skladatel.

Z někdejších členů legendární sestavy Beatles čeští fanoušci skupiny dosud naživo mohli vidět jen Paula McCartneyho (68), který v roce 2004 vystoupil v areálu pod širým nebem v pražských Vysočanech. Zbývající členové liverpoolské čtyřky jsou již po smrti. Johna Lennona (†40) zastřelil v roce 1980 v New Yorku duševně nemocný vrah a sólový kytarista George Harrison (†58) podlehl před deseti lety v americkém Los Angeles rakovině plic.

Bubeník, zpěvák, skladatel a také příležitostný herec Starr na koncertě připomene nejen tvorbu Beatles, ale také svou vlastní. Zaznít by měly písničky z jeho sólových desek včetně nejnovější, nazvané Y Not. Na albu spolupracoval i se svým bývalým spoluhráčem Paulem McCartneym. Ringo, který ke svému uměleckému jménu přišel kvůli své oblibě v prstenech (anglicky se prsetn řekne ring - pozn. red.) a zkrácením příjmení, začal s Beatles hrát v roce 1962. Za bicí soupravou tehdy nahradil Petea Besta. I když Starr skladatelsky příliš nevynikl, svým svérázným bubenickým stylem se významně podílel na zvuku Brouků. Nazpíval ale i některé hity, jako například With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine nebo Octopus’ Garden.

Fotogalerie
5 fotografií

Ringo nahradil Peta

Kariéra Peta Besta v Beatles začala prvním zájezdem do Hamburku v srpnu 1960. Spolu s ním tehdy skupinu tvořili ještě John Lennon (kytara, zpěv), Paul McCartney (kytara, zpěv), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Stuart Sutcliffe (baskytara, zpěv). S Beatles byla v té době spojena i jeho matka Mona, která skupině poskytla prostory na hraní ve svém klubu Casbah a domluvila angažmá v klubu Cavern.

Pete Best byl mezi fanoušky skupiny nejoblíbenějším členem, jako bubeník se dočkal svého vlastního pěveckého čísla a při jednom vystoupení v únoru 1961 si dokonce zahrál v popředí pódia před všemi ostatními. Podobné rozestavení kapely již nebylo nikdy zopakováno, protože rozvášněné fanynky vzaly pódium útokem a málem z něj Besta strhly. V té době byl považován za jednoho z nejlepších liverpoolských bubeníků.

V roce 1961 se začal Pete od ostatních členů Beatles lišit tím, že nepřevzal jejich styl účesu zvaný „moptop“ tzv. smeták. Kapela začala Besta odstrkovat. Ostatní členové ho neinformovali o důležitých věcech, týkající se vydávání desek. Když v roce 1962 Beatles získali smlouvu s firmou EMI, Bestovi to opět neoznámili, ačkoliv s ním ve studiu na Abbey Road pořídili 4 zkušební snímky. V té době bylo již zřejmé, že Pete půjde ze skupiny, ostatní jen oddalovali den, kdy mu to oficiálně oznámí.

Do skupiny nikdy nezapadl

Co bylo pravou příčinou Bestova nedobrovolného odchodu, o tom lze jen spekulovat. Jedna teorie tvrdí, že do skupiny nezapadl a kromě společného hraní se na dalších společných akcích nepodílel. S tím souvisí i jeho poměrná uzavřenost - Pete s ostatními členy nesdílel jejich typický humor. Přesto byl považován za nejpopulárnějšího člena, alespoň dámskou částí publika. A zde zřejmě leží i těžiště další teorie, podle které na jeho popularitu ostatní žárlili.

V srpnu 1962 Pete Best v roli bubeníka Beatles definitivně skončil. Nikdo ze členů to Bestovi neřekl, takže musel zasáhnout manažer skupiny Brian Epstein, který Bestovi jeho odchod oficiálně oznámil 16. srpna 1962. Zároveň ho požádal, aby ještě odehrál nasmlouvané 3 koncerty, než ho ve skupině nahradí Ringo Starr.

597734:gallery:true:true

Pokus o sebevraždu

Oficiální stanovisko skupiny znělo: "Pete skupinu opustil po vzájemné dohodě, nedošlo k žádným hádkám a vše proběhlo v naprosto přátelském duchu." Toto sdělení se však nezakládalo na pravdě, Pete byl ve skutečnosti vyhazovem překvapen a nedostal ani příležitost si o tom s ostatními členy skupiny promluvit.

Proti vyhazovu Besta ze skupiny se zvedla vlna protestů fanoušků. Charakteristickým slogan nejrůznějších demonstrací se stalo spojení slov "Pete is Best" (best anglicky znamená nejlepší). Sám Best odchod ze skupiny nesl velmi těžce a dokonce občas propadal depresím, jednou se dokonce pokusil otrávit plynem. Snažil se pokračovat v hudební kariéře, ale úspěchů jako s Beatles už nikdy nedosáhl...